Sobota25. máj 2024, meniny má Urban, zajtra Dušan

Ako vám veda pomôže vyriešiť jeden z najotravnejších problémov: Stačí jediný ALGORITMUS

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN - Je to prácna úloha - roztriediť a správne pospájať všetky ponožky vo veľkej hromade vypraného prádla. Prepadne vás pri tom pocit, že časť ponožiek zmizla, časť záhadne pribudla a rozhodne nie je možné ich spárovať dokopy. Teraz však existuje algoritmus, ktorý sľubuje, že z vás spraví výkonný stroj na triedenie ponožiek, napísal spravodajský server BBC News.

Ludia najčastejšie volia spôsob, kedy vytiahnu z kopy bielizne jednu ponožku a k nej sa snažia nájsť partnera. Ale triedenie touto metódou môže byť zdĺhavé; pokiaľ nie ste majiteľom iba jedného páru ponožiek, čo by bolo výhodné z hľadiska triedenia, avšak o dosť problematickejšie vhľadom na osobnú hygienu. 

Pridanie každého nového páru veci sťažuje a komplikuje dvoma rôznymi spôsobmi. Po prvé - musíte roztriediť viac ponožiek. A za druhé - každá ponožka, ktorú chcete spárovať, pláva vo veľkom mori ostatných, doteraz opustených ponožiek. 

Ako vám veda pomôže
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Dva páry zaberie spárovať priemerne štyrikrát dlhšie ako jeden pár. Päť párov potrvá 25-krát dlhšie a sto párov 10-tisíc krát dlhšie, uvádza počítačový odborník a spoluautor knihy Algorithms to Live By (Algoritmy, podľa ktorých sa dá žiť), profesor Brian Christian. V tejto knihe sa spoločne s druhým autorom Tomom Griffithom snaží dokázať, že techniky počítačovej vedy môžu ľuďom pomáhať zvládnuť každodenné situácie logickým a efektívnym spôsobom. A to vrátane triedenia ponožiek. Navrhujú pritom, aby človek na algoritmus pozeral ako na recept. Teda ako na procedúru popísanú krok za krokom, ktorá vedie ku konkrétnemu výsledku. Len namiesto uvareného jedla dostanete úhľadne zrovnané páry ponožiek. 

Ako vám veda pomôže
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

V prípade haldy ponožiek Christian odporúča algoritmus zvaný priehradkové radenie. "Jeho základnou myšlienkou je, že chcete vytvoriť rôzne kategórie, napríklad podľa farby. Takže začnete tým, že rozdelíte všetky ponožky do skupín podľa farieb. Vznikne vám kôpka šedých, čiernych a bielych ponožiek," vysvetľuje. Potom si vyberiete nejakú inú vlastnosť, napr. ich dĺžku. A v podstate s každým ďalším triedením zmenšujete veľkosť svojho problému, teda roztriedenie ponožiek. Keď z veľkej hromady urobíte niekoľko menších, sú ľahšie zvládnuteľné. 

Ako vám veda pomôže
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Ale čo ak sa pokúsite tento problém obísť a kúpite si veľkú kopu identických, čisto čiernych alebo bielych ponožiek, aby ste ich už nikdy nemuseli triediť? Možno sa vám to podarí a možno po niekoľkotýždňovom praní zistíte, že sa vám v bielizni začali objavovať podivné nepárne ponožky, ktoré s ostatnými neladia. Dôvodom je, že sa ponožky farbia po várkach a nemusia byť nutne vyrobené z rovnakej vlny či priadze. Niektoré tak začnú strácať farbu rýchlejšie než iné, hoci boli pri zakúpení totožné. A znovu skončíte pri náročnom triedení, len tentoraz s tým rozdielom, že sa budete snažiť spárovať ponožky podľa mierne odlišného odtieňa spranej čiernej či bielej. 

Viac o téme: Ponožky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu