Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vedci radia: Pospite si v práci!

Po krátkom relaxe sa zbavíte stresu a zvýšite svoju pracovnú výkonnosť. Len to treba vysvetliť vášmu šéfovi. Zobraziť galériu (3)
Po krátkom relaxe sa zbavíte stresu a zvýšite svoju pracovnú výkonnosť. Len to treba vysvetliť vášmu šéfovi.

Únava a útlm počas pracovného dňa sú bežným javom. Ak sa aj vy občas popoludní cítite ako mechom udretý, nezúfajte! Môže vám to dokonca pomôcť v kariére. Nemeckí vedci totiž zistili, že krátky popoludňajší spánok zvyšuje pracovné výkony a ešte k tomu odbúrava stres. Ostáva len presvedčiť šéfa, aby vám zaobstaral príručný matrac!

Doposiaľ bol popoludňajší spánok typický skôr pre južnú Európu. Nemeckí vedci však odporúčajú pospať si, pretože zistili, že to pozitívne vplýva na organizmus. „Spánok sa stále považuje za prejav leňošenia, ale pritom je veľmi dobrý pre obehový systém a tiež zvyšuje výkonnosť,“ hovorí Jürgen Zulley, ktorý sa skúmaním vplyvu spánku zoberá už tridsať rokov.

Štvrťhodinu a dosť


Poobedňajšiemu spánku sú naklonení aj slovenskí odborníci. Podľa lekárky Nory Švecovej sa 15-minútovým spánkom regenerujú mozgové bunky. „Človek dokáže úplne vypnúť a naštartovať sa na ďalšie úlohy,“ vraví Švecová. Dôležitá je však dĺžka oddychu. „Nemali by ste to preháňať. Ak totiž spíte dlhšie, budete unavení ešte viac,“ vraví lekárka. Psychologička Eva Jaššová tvrdí, že relaxom odbúrate i stres. „Všeobecne platí, že krátkou pauzou sa napätie znižuje a dokážete byť výkonnejší. Nemusí to byť iba spánok, ale aj káva či rozhovor s kolegami,“ dodáva psychologička.

Vedci radia: Pospite si
Zobraziť galériu (3)

Jeden príklad za všetky

Aj Albert Einstein (1879 - 1955), najznámejší fyzik svetových dejín, si rád poobede pospal. „Vo sne mu napadali tie najgeniálnejšie myšlienky,“ hovorí lekárka Nora Švecová. Azda aj teória relativity vznikla vďaka krátkemu relaxu?



Vedci radia: Pospite si
Zobraziť galériu (3)

Kde sa najčastejšie drieme


Väčšina firiem o popoludňajšom spánku nechce ani počuť. Tvrdia, že na to nie je priestor. Vedci si však myslia, že je to skôr predsudok. Nemecký odborník na spánok Jürgen Zulley tvrdí, že každý štvrtý zamestnanec aj tak tajne drieme. Najobľúbenejšími miestami sú napríklad toalety alebo autá zaparkované na nenápadnom mieste.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu