Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Na prvý pohľad dokonalá rozprávka: Jedného dňa však vraždiace jazero usmrtilo 1700 ľudí

Jazero Nyos Zobraziť galériu (2)
Jazero Nyos (Zdroj: TASR/AP)

YAOUNDÉ - Vklinené medzi zelenými pláňami a skalnatými horami pôsobí jazero Nyos na západe Kamerunu ako rozprávka, priamo zrodená pre osvieženie turistov i domorodcov. Zdanie ale klame. Už dlho mu nikto nepovie inak ako vraždiace jazero. Pri výrone jedovatých plynov tu pred 30 rokmi, 21. augusta 1986, zahynulo vyše 1700 ľudí. A podľa vedcov stále hrozí ďalší možný únik smrtiacich plynov z jazera.

Strašný nález pri jazere: Kristina (†22) šla na rande s cudzincom, nočná mora sa stala realitou

Jazero s rozlohou asi 15 hektárov vypĺňa v seizmicky aktívnej časti neďaleko sopky Oku zvyšky sopečného krátera, ktorý bol vytvorený zhruba pred 400 rokmi. Jazero leží 320 kilometrov severozápadne od metropoly Yaoundé a je hlboké asi 200 metrov. V podloží jazera sú ale obrovské zásoby oxidu uhličitého, ktorý katastrofu spôsobil.

Onoho 21. augusta 1986 okolo 20:30 miestneho času sa z južnej časti jazera vzniesol obrovský biely mrak s asi 1,6 milióna ton oxidu uhličitého. Mrak rýchlo rástol, nabral rýchlosť až 100 kilometrov za hodinu a potom zabil všetko živé v okruhu 25 kilometrov od jazera. Katastrofu neprežilo 1746 ľudí, ďalších 20-tisíc osôb bolo zdravotne postihnutých a zahynulo tiež okolo 3500 zvierat.

Na prvý pohľad dokonalá
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: wikimedia/ United States Geological Survey)

Doteraz sa presne nevie, čo katastrofu spôsobilo. Jedni sa prikláňajú k možnosti zosuvu pôdy, podľa iných to bola sopečná erupcia, ďalší mienia, že únik plynu spôsobil studený dážď. Ten mal do vôd jazera zamiesť lavínu bahna a kamenia, čím sa narušila rovnováha vrstiev v jazere a bahno nasýtené CO2 sa dostalo k hladine.

Oxid uhličitý sa z neho začal uvoľňovať do okolia a súčasne ťahal k hladine ďalšie okysličené bahno, z ktorého sa opäť uvoľňoval CO2. Nad jazerom sa tak vytvoril smrtiaci mrak, ktorý zabil všetko živé.

Viac o téme: KamerunJazero Nyos
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu