Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Únos, ktorý otriasol svetom: Senzácia po úteku Kampuschovej z 3096 dní trvajúceho väzenia

Natascha Kampuschová Zobraziť galériu (9)
Natascha Kampuschová (Zdroj: SITA/AP)

VIEDEŇ - Pred desiatimi rokmi, 23. augusta 2006, sa podarilo unesenej Rakúšanke Natasche Kampuschovej utiecť z pivničného väzenia, v ktorom ju viac ako osem rokov držal duševne narušený Wolfgang Priklopil. V špeciálne upravenom podzemí svojho domu v Strasshofe neďaleko Viedne držal únosca svoju obeť 3096 dní, od marca 1998. Ešte v ten istý deň, čo dievčina utiekla, spáchal Priklopil samovraždu skokom pod vlak. Ťažko uveriteľný prípad vo svojej dobe vzbudil celosvetovú pozornosť a z Kampuschovej sa stala médiami obletovaná celebrita.

Únos tejto dievčiny šokoval celý svet: 18-ročná mizéria v stane na záhrade psychomanželov

Bolo krátko po siedmej hodine ráno 2. marca 1998, keď desaťročná Kampuschová opustila byt svojich rodičov vo viedenskej štvrti Donaustadt a pešo zamierila do školy. Vo chvíli, keď míňala bielu dodávku zaparkovanú pri chodníku, vyskočil z auta neznámy muž a školáčku vtiahol dnu. Celú akciu náhodou zazrela dvanásťročná dievčina, ktorá vypovedala, že za volantom dodávky sedel ešte jeden človek. Jeho existenciu sa ale nikdy nepodarilo potvrdiť.

Po oznámení únosu začala polícia preverovať majiteľov bielych dodávok. Vtedy sa prvýkrát stretla s menom 36-ročného nezamestnaného technika Wolfganga Priklopila. Aj jeho mercedes vyšetrovatelia prezreli, a pretože nenašli nič podozrivé, pustili muža zo zreteľa. Ešte v máji toho istého roku sa na možnú súvislosť medzi "samotárskym čudákom" Priklopilom a únosom dievčaťa snažil upozorniť istý policajný psovod. Vyšetrovatelia mu však nevenovali pozornosť.

Únos, ktorý otriasol svetom:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP)

Medzi tým trávila Kampuschová čas v tajnej miestnosti pod garážou rodinného domčeka v dedinke Strasshof neďaleko Viedne. Z vybavenia cely bolo zrejmé, že sa Priklopil na akciu dlho dopredu pripravoval. V miestnôstke o zhruba šiestich metroch štvorcových bola posteľ, stolík, záchod, umývadlo a dokonca aj malá televízia. Vchod uzatvárali zvukotesné trezorové dvere, zvonku starostlivo zamaskované.

Po istý čas držal Priklopil svoju obeť v podzemnom úkryte, kam ju chodil navštevovať. Postupom času ale začal dievčaťu dôverovať, púšťal ho do svojho domu, na priľahlú záhradu a dokonca ho so sebou niekedy bral na verejnosť. Podľa niektorých psychológov postihol Kampuschovú takzvaný štokholmský syndróm, teda stav, keď po dlhom zajatí vznikne medzi obeťou a únoscom emocionálne puto.

Wolfgang Priklopil
Zobraziť galériu (9)
Wolfgang Priklopil  (Zdroj: SITA/AP)

Ako motív únosu sa od začiatku ponúkala túžba páchateľa po sexe s neplnoletým dievčaťom. Kampuschová však dlho odmietala, že by medzi ňou a Priklopilom k niečomu takému došlo. A to dokonca ani vtedy, keď s ním musela spať s putami na rukách v jednej posteli. Až v roku 2013 informoval nemecký bulvárny denník Bild, že Kampuschová vôbec prvýkrát verejne prehovorila o tom, že bola znásilnená.

Únos, ktorý otriasol svetom:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP)

Väznenie Kampuschovej trvalo presne osem rokov, päť mesiacov a 21 dní. 23. augusta 2006 sa však v dievčine čosi zlomilo. Toho dňa spolu so svojím únoscom čistila na záhrade domu vnútro jeho auta. V jednej chvíli Priklopilovi zazvonil vo vrecku mobil. Kvôli hluku vysávača muž poodišiel bokom, a v tej chvíli Kampuschová utiekla k susedom, ktorí zalarmovali políciu. Priklopil večer potom spáchal samovraždu skokom pod vlak. Rakúske štátne zastupiteľstvo dostalo tento rok v apríli nový odborný posudok, ktorý nevylučuje že išlo o vraždu. Nový posudok dvoch súdnych lekárov predložil prokuratúre Priklopilov brat Karol Kröll. Prokuratúra sa podľa svojho hovorcu bude posudkom zaoberať, či ale vyšetrovanie znovu otvorí zatiaľ nie je jasné.

Únos, ktorý otriasol svetom:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP)

Prípad Natasche Kampuschovej šokoval verejnosť. Vyšetrovanie prípadu sa skončilo pôvodne tri mesiace potom, čo sa dievčaťu podarilo utiecť. V októbri 2008 však bolo obnovené. Panovalo totiž podozrenie, že Priklopil nekonal sám.

Únos, ktorý otriasol svetom:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP)

Vyšetrovatelia sa zamerali na jeho kamaráta Ernsta H., ktorému Priklopil údajne len pár hodín pred svojou smrťou vykreslil svoj životný príbeh. Podľa rakúskeho spravodajského magazínu News bol Priklopil už ako mladík zúfalý zo svojho krivého nosa. V polovici 90. rokov údajne zvažoval, že podstúpi plastickú operáciu. Nakoniec vraj peniaze radšej investoval do výstavby bunkra, s cieľom "uniesť ženskú bytosť a v zajatí ju pretvoriť vo svoju vysnívanú partnerku".

Únos, ktorý otriasol svetom:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP)

Ani obnovené vyšetrovanie existenciu spolupáchateľa nepotvrdilo. Sama Kampuschová napokon tvrdila, že žiadneho Priklopilovho komplica nikdy nevidela. Za absurdné označila tiež špekulácie o pornofilme, ktorý podľa niektorých s Priklopilom natočila, alebo o názoroch, že za jej únosom mohla byť skupina pedofilov. V záverečnej správe z apríla 2013 potvrdil medzinárodný tím vyšetrovateľov, že Priklopil bol "s vysokou pravdepodobnosťou" samostatným páchateľom.

Únos, ktorý otriasol svetom: Nové fakty v prípade Kampuschovej, ktoré majú zničiť konšpirácie

Bezprostredne po svojom úteku sa vtedy osemnásťročná Kampuschová dostala do starostlivosti tímu detských psychiatrov, ktorí ju pripravovali na vstup do normálneho života. Kampuschová neskôr napísala autobiografickú knihu s názvom 3096, ktorý odkazoval na počet dní jej väznenia. Rovnaký názov nesie aj film, ktorý mal premiéru vo februári 2013.

Únos, ktorý otriasol svetom:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP)

Tento rok v marci vyšla kniha novinára Petera Reicharda Der Entführungsfall Natascha Kampusch: Die ganze beschämende Wahrheit (Prípad únosu Natasche Kampuschovej: Celá zahanbujúca pravda), ktorá odhalila informáciu, že únosca si svoju obeť počas väznenia v pivnici svojho domu nakrúcal na video. Kampuschová na súde v Kolíne protestovala proti častiam knihy, ktoré považovala za porušenie práva na súkromie. So sťažnosťou na súde ale neuspela.

Viac o téme: Natascha Kampuschová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu