Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Vedecká senzácia: Astronómovia mali objaviť druhú Zem, záhadne mlčia, detaily už čoskoro!

Trojhviezda Alfa Centauri Zobraziť galériu (2)
Trojhviezda Alfa Centauri (Zdroj: SITA/AP)

BERLÍN - Astronómovia objavili planétu veľmi podobnú Zemi, ktorá obieha okolo hviezdy nachádzajúcej sa v blízkosti Slnka. S touto senzačnou správou prišiel ako prvý nemecký denník Der Spiegel. Viac podrobností ale známych nie je, výskumníci robia okolo celej záležitosti tajnosti.

Minulý piatok denník zverejnil článok, v ktorom sa píše, že Európske južné observatórium (ESO) sídliace v Čile objavilo dôkaz o existencii planéty so skalnatým povrchom. Má ísť o potenciálne obývateľnú planétu, ktorá obieha okolo Proximy Centauri, najbližšej hviezdy k slnečnej sústave. Od Slnka je vzdialená len 4,24 svetelného roka. Viac podrobností vedci z ESO prezradia koncom tohto mesiaca, odborníci sa už ale teraz domnievajú, že ide o jeden z najväčších astronomických objavov posledných rokov. 

Observatórium v Atacamskej púšti v Čile
Zobraziť galériu (2)
Observatórium v Atacamskej púšti v Čile  (Zdroj: thinkstock.com)

Der Spiegel sa v súvislosti s článkom odvoláva na nemenovaného astrofyzika z tímu, ktorý výskum vedie. Hovorca observatória vraj ale netuší, kto by to mohol byť a celú vec ešte viac zahalil rúškom tajomstva. "Článok v denníku Der Spiegel nás prekvapil, o to viac, že nepoznáme jeho zdroj. Momentálne sa k spomínaným informáciám nebudeme vyjadrovať," uviedol Richard Hook pre portál Space.com. 

Senzačný objav astronómov: Našli tisíce planét, na desiatkach by mohol byť život

Proxima Centauri je červený trpaslík, hviezda, ktorá je mnoho menšia a chladnejšia než Slnko. Približne tri štvrtiny všetkých hviezd Mliečnej dráhy tvoria práve červení trpaslíci. Proxima sa nachádza len 0,24 svetelného roka od dvoch hviezd, ktoré sú súčasťou najjasnejšej trojhviezdy Alfa Centauri.

Alfa Centauri B (v strede), Alfa Centauri A (naľavo)
Zobraziť galériu (2)
Alfa Centauri B (v strede), Alfa Centauri A (naľavo)  (Zdroj: SITA/AP)

Doteraz astronómovia objavili viac ako 3200 exoplanét, ktorých existenciu sa už podarilo potvdiť. Zhruba dve tretiny z nich zachytil Keplerov teleskop. Z doterajšieho výskumu vyplýva, že v priemere každá hviezda Mliečnej dráhy je hostiteľom najmenej jednej planéty. 

 
Viac o téme: VesmírObjavObývateľná planéta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu