Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Astronómovia vo vytržení: VIDEO šialeného preletu kométy rýchlosťou, akú si nevieme predstaviť

Prelet kométy v blízkosti slnka
Prelet kométy v blízkosti slnka (Zdroj: YouTube)

WASHINGTON - Astronómovia sa pred pár dňami stali svedkami jedinečnej udalosti. Okolo slnka preletela v závratnej rýchlosti kométa, údajne najžiarivejšia svojho druhu za posledné dve desaťročia.

Kométa letiaca rýchlosťou 600 kilometrov za sekundu alebo 2,1 milióna kilometrov za hodinu sa minulý štvrtok rútila k slnku. Podľa vedcov ide o najjasnejšiu kométu z komét tzv. Kreutzovej skupiny za ostatných 21 rokov. To sú kométy, ktoré majú perihélium svojej dráhy v tesnej blízkosti slnečného povrchu. Sú pomenované po nemeckom astronómovi Heinrichovi Kreutzovi. 

Let kométy zachytila zachytila kozmická sonda Solárne a heliosférické observatórium medzi 2. a 4. augustom, informoval vedecký portál Space.com. Nenarazila do slnka, ale dostala sa k nemu na veľmi malú vzdialenosť a krátko nato sa rozpadla. 

"Neprepadla sa do slnka, ale preletela okolo neho v tesnej blízkosti. Lepšie povedané, takmer preletela, pretože ešte počas preletu sa rozpadla a vyparila v dôsledku pôsobenia intenzívnych vonkajších vplyvov," vysvetlila Sarah Frazierová z NASA. 

Viac o téme: VesmírSlnkoKométa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu