Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ľudia nechápu z ulice na Novom Zélande, kde sú všetky domy nakrivo: Rozlúštite optický KLAM?

Optický klam sa stal hitom Zobraziť galériu (2)
Optický klam sa stal hitom (Zdroj: Foto: youtube)

DUNEDIN - Nepravdepodobné sa stalo skutočnosťou. Prímestská ulica na Novom Zélande sa stala vychytenou turistickou atrakciou. Ľudia si sem chodia robiť zábavné fotografie, ktoré následne zdieľajú na sociálnych sieťach ako bizarný optický klam.

Baldwin Street, v meste Dunedin na Južnom ostrove krajiny, získal titul najstrmšej ulice na svete. Fotografie domov na ulici sú vytvorené v takom uhle, ktorý vytvára ilúziu o tom, že sa dom pomaly ponára do zeme. Turisti pravidelne chodia na vychytenú ulicu, kde sa v rôznych pózach fotia a zverejňujú fotky na svojich profiloch na Instragrame. Obyvatelia ulice si už zvykli na tieto výstrelky ľudí. 
 

whaat?! #steep #illusion #perspektive #baldwinstreet #dunedin

Fotka uverejnená používateľom kaspar (@kasparschiesser),

 
Strmý úsek cesty nie je moc dlhý. Rovná ulica má o niečo menej ako 350 metrov. Je v sklone 1:2.86 m, čo znamená, že sa nadmorská výška každé necelé 3 metre zmení o jeden meter. 
Ulica sa stala známou už v roku 2001, kedy tam 19 – ročné dievča zomrelo po tom ako sa pokúsilo spustiť po strmej ceste v nádobe na odpadky. K jej popularite prispeli aj každoročné bežecké preteky Cadbury Jaffa Race, kde je vypustených tisíce červených čokolád, a ktoré boli zorganizované za účelom získania peňazí pre charitu. 

Viac o téme: CestaUlicaNový ZélandBaldwin Street
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu