Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Zoznam kníh, ktoré Vatikán zakazoval čítať veriacim: Neverili by ste, za aké diela sa exkomunikovalo

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

VATIKÁN - Za pápeža Pavla IV. bol v roku 1559 prvýkrát zverejnený zoznam zakázaných kníh (Index librorum prohibitum). Vatikán sa ho po stáročiach rozhodol zrušiť, o čom informoval presne pred päťdesiatimi rokmi, teda 14. júna 1966. Prinášame vybrané fakty o tomto kontroverznom zozname.

Kresťanská cirkev bojovala proti knihám a názorom, ktoré sa nezlučovali s jej vierou, po stáročia. Medzi prvé známe diela, ktoré cirkev nechala zničiť, bola báseň Thália od kresťanského kňaza Aria v roku 325. Už v roku 496 vydal pápež Gelasius I. zoznam zakázaných kníh. Patrili medzi ne apokryfy, kacírske a poverčivé knihy.

Tajná sexuálna príručka pre manželov bola obrovské tabu: Osvedčené rady zo 17. storočia

Knihy sa začali rýchlo šíriť po vynáleze kníhtlače. Buly pápežov Alexandra VI. a Leva XI. z počiatku 16. storočia zakazovali tlačiarom pod prísnymi trestami tlačiť knihy bez predchádzajúceho cirkevného povolenia. Previnení tlačiari dostali pokutu vo výške sto dukátov, celý náklad príslušnej knihy bol spálený a a bola im odňatá živnosť na jeden rok. 

Zoznam kníh, ktoré Vatikán
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Index librorum prohibitum bol v rokoch 1559 až 1966 oficiálnym zoznamom publikácií, ktoré katolícka cirkev zakazovala čítať veriacim. Zakázané spisy mohli poškodiť vieru a mravy veriacich a odporovali katolíckej vierouke. Prvý index bol vytlačený za pápeža Pavla IV. už v roku 1557, ale k verejnosti sa dostal až o dva roky neskôr. 

Knihy, ktoré boli zakázané, nesmeli katolíci čítať, prechovávať ani rozširovať. Následky nedodržania zákazu boli odstupňované, najvyšším trestom bola exkomunikácia, teda vylúčenie z cirkvi. Na zozname sa objavilo množstvo známych autorov aj kníh, napríklad Kritika čistého rozumu od Immanuela Kanta, spisy Francisa Bacona, Thomasa Hobbesa, Johna Locka alebo diela Honoré de Balzaca Victora Huga, Alberta Moraviu a ďalších spisovateľov. 

Zoznam kníh, ktoré Vatikán
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Od roku 1559 bol zoznam vydávaný opakovane, jednotlivé vydania sa líšili tým, že boli postupne pridávané nové zakázané knihy. Niektoré zákazy boli ale postupom času zrušené, týkalo sa to napríklad Galileových, Kopernikových alebo Keplerových spisov. Posledný zoznam zakázaných kníh bol vydaný v roku 1948, neskôr ho ešte doplnili o diela Jeana Paula Sartra alebo André Gida. 

Kardinál Ottaviani zverejnil 14. júna 1966 oznámenie o zrušení indexu, ktorý tým pádom prestal byť platným cirkevným zákonom. Nedávať do obehu alebo čítať knihy, ktoré ohrozujú vieru a morálku, zostáva morálnou povinnosťou. 

Viac o téme: PápežVatikánZoznam zakázaných kníh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu