Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Americká supervýstroj: Nepriestrelná, mení farbu a prekladá reči

Ľudský Robocop sa blíži
Ľudský Robocop sa blíži

WASHINGTON – Zástupy vojakov, z ktorých každý má silu štyroch mužov, pochodujú v dokonalej superpevnej zbroji, od ktorej sa guľky len odrážajú. To nie je scenár k novému sci-fi filmu.

Americká armáda pripravuje výstroj a výzbroj pre nových „robocopov“ 21. storočia. Výbava amerického vojska, ktorá sa zakladá na princípe absolútnej ochrany nositeľa a zlepšenia jeho schopností, má uvidieť svetlo sveta do roku 2020.

Základom nového výstroja je ľahký, ale zároveň nerozbitný exoskeleton, čo bude pevný pancier a vrchná časť vojakovho telesného štítu. Ten umožní nosiť nadmerný náklad bez toho, aby sa vojak unavil. Navyše bude vytvorený z inteligentnej hmoty, ktorá sa spevní, keď bude hroziť náraz guľky. Náter exoskeletonu má byť schopný meniť kamufláž podľa vnútorného prostredia. Nasleduje prilba so zariadením, ktoré bude prekladať jazyk vojaka do reči krajiny, v ktorej sa práve pohybuje.

Niektoré plány síce pripomínajú sci-fi vybavenie bojovníkov z hollywoodskych blockbusterov Robocop, Votrelec či Predátor, podľa vedcov však nie sú neuskutočniteľné. Už existujú prvé prototypy, o ktorých sa pred pár rokmi nikomu ani nesnívalo. Ako sa potvrdilo, nič neurýchli vývoj technológií tak ako ich testy v praxi alebo vo vojne.

Stavba Telesného štítu

Plány: Namiesto ťažkého kevlaru bude štít zostavený z látky, ktorá bude obsahovať uhlíkové trubice vyrobené nanotechnológiou. Tie budú môcť reagovať na blížiacu sa guľku a vyšlú elektrický impulz, ktorý štít spevní.

Skutočnosť: Vedci už vyvinuli umelé silónové vlákna len niekoľko mikrónov silné a zakomponovali ich do látky. Otázka zostáva, ako si látka „všimne“ blížiace sa guľky.

Kamufláž

Plány: Povrch exoskeletonu má meniť zafarbenie podľa prostredia á la chameleón s napodobením neviditeľnosti, ktorou vo filme disponoval napríklad Predátor.

Skutočnosť: Plán nového brnenia je zatiaľ len na papieri, vlákna na jeho výrobu pomocou nanotechnológie sa však už testujú.

Nadl'udská sila

Plány: Exoskeleton by mal mať inteligentné kĺby, ktoré nohám a chrbtu vojaka dodajú až štyrikrát väčšiu silu. Vojak tak bude bez problémov môcť uniesť záťaž s váhou až 150 kg na veľkú vzdialenosť bez straty rýchlosti. Unesie aj oveľa väčšie zbrane, ktoré teraz musia byť pripevnené na aute.

Skutočnosť: Pentagón už podobný exoskeleton testuje. Problémom je objemný zdroj energie.

Prilba

Plány: Ochrana hlavy bude vybavená plynovou maskou, stereoskopickou kamerou s nočným videním a so strategickými dá tami projektovanými vnútri na priezor. Umožní satelitnú komunikáciu. Hlasové prí kazy budú ovládať rôzne časti inteligentného výstroja. Bude obsa hovať prekladač do cudzích rečí.

Skutočnosť: Niektoré systémy už fungujú v prilbách pilotov stíhačiek. Prekladač je vo vývoji.

Zbraň

Plány: Ručná zbraň by mala mať päť hlavní a strieľať 15 mm projektily, ktoré automaticky vyhľadajú cieľ, a 4,6 mm projektily na boj zblízka.

Skutočnosť: Nové technológie zatiaľ existujú len pre navádzanie bômb a rakiet. Pokroky v miniaturizácii však umožní aj vznik menších projektilov.

Osvedčia sa v praxi?

Plán: Vznik nových technologicky pokročilých zbraní umožní vojenským stratégom lepšie využiť vojakov s novo nadobudnutými schopnosťami aj v zložitom teréne.

Skutočnosť: Odporcovia vojen varujú – Američania svoju nezraniteľnú armádu budú môcť nasadiť len tam, kde ju naozaj potrebujú! Bohužiaľ, o mieste nasadenia budú rozhodovať práve Spojené štáty. Ak sa zbraní zmocnia nepriatelia, môžeme sa dočkať apokalypsy.

Slovenský variant

Spojenie cez satelit, počítačová technika či prístroje na nočné videnie. To sú len niektoré zo súčastí moderného vybavenia vojakov, ktoré testuje slovenská armáda. Nový výstroj a zbrane sú určené pre príslušníkov špeciálnych bojových jednotiek. Ich návrhy vznikali v našich výskumných laboratóriách, zbrane a elektronika pochádzajú zo zahraničia.

„Reagujeme na vývoj a potreby, ktoré sú kladené na ozbrojené sily v 21. storočí,“ vysvetlil testovanie noviniek vo výzbroji armádny hovorca Milan Vanga.

Ak všetko pôjde dobre, príslušníci bojových jednotiek ozbrojených síl si moderné súčasti výstroja vyskúšajú v praxi možno už počas nasledujúcich dvoch rokov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu