Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Záhada Muža so železnou maskou odhalená: Po 350 rokoch je známy jeho tajomný príbeh

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: YouTube)

KALIFORNIA - Profesor histórie z univerzity v Kalifornii tvrdí, že sa mu podarilo zistiť skutočnú identitu tajomného "Muža so železnou maskou", ktorého príbeh mátal vedcov 350 rokov. Francúza zatkli v roku 1669 a držali ho v preslávenej Bastille, ako aj ďalších väzniciach viac ako tri desaťročia, až do jeho smrti v roku 1703.

Záhada smrti letkyne Amelie Earhartovej konečne vyriešená? Špionáž a život pod novou identitou

"Historici sa do značnej miery zhodujú, že jeho meno bolo Eustache Dauger a že občas nosil masku, no nebola železná, ale zo zamatu. Taktiež sú si celkom istí, že to bol komorník. Na čo však neboli schopní prísť, je dôvod, prečo ho väznili za prísnych bezpečnostných opatrení dlhšie ako 30 rokov," uviedol vo svojom vyhlásení Paul Sonnino, autor knihy The Search for the Man in the Iron Mask: A Historical Detective Story.

Záhada, ktorú sa doteraz pokúsilo vyriešiť množstvo slávnych spisovateľov aj filozofov, by tak mohla byť konečne rozlúsknutá. Sonnino sa domnieva, že Dauger bol komorník pokladníka kardinála Mazarina, ktorý bol hlavným ministrom Francúzska počas raného života kráľa Ľudovíta XIV. Mazarin si nazhromaždil veľké bohatstvo a komorník pravdepodobne prišiel na to, že časť z nich mohla byť nadobudnutá krádežou, a to od predchádzajúceho kráľa a kráľovnej Anglicka.

Kardinál Mazarin.
Zobraziť galériu (2)
Kardinál Mazarin.  (Zdroj: wikimedia/Pierre Louis Bouchart)

Muž si otvoril ústa v nesprávny čas, a preto ho zatkli. Oznámili mu, že ak prezradí niekomu svoju totožnosť, zabijú ho. Prečo však na tento dôvod neprišli aj iní historici? Sonnino tvrdí, že niektorí z nich sú príliš antiseptickí, moralizujúci a trvajú na rozumných príčinách. "Život nedáva vždy zmysel. Ľudia sú oveľa komplikovanejší," dodáva.

Nepreukázaných teórií ohľadom identity väzňa sa objavilo viacero. Jednou obzvlášť vzrušujúcou je presvedčenie, že väzneným mužom bol brat kráľa Ľudovíta XIV. Tento príbeh bol sfilmovaný a uvedený do kín v roku 1998 pod názvom "Muž so železnou maskou". Hlavnú dvojúlohu si v ňom zahral Leonardo di Caprio. Informoval portál express.co.uk.

Viac o téme: Muž so železnou maskou
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu