Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Prekliatie európskej metropoly? Turisti trpia záhadným syndrómom, ktorý nevie nikto vysvetliť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

PARÍŽ - Halucinácie, kŕče a záchvaty paniky. Turisti, ktorí sa stali obeťou záhadného parížskeho syndrómu, sú bezradní. Perla Európy vraj vyvoláva prejavy, ktoré môžu nepríjemne prekvapiť aj vás.

Hoci patrí Paríž vďaka svojim romantickým zákutiam, pamiatkam a kulinárskym špecialitám medzi najobľúbenejšie európske destinácie, každá minca má svoj rub aj líc. Chaotické ulice, jazyková bariéra, množstvo žobrákov a zle naladení miestni môžu u nejedného turistu vyvolať prechodnú psychickú reakciu známu ako parížsky syndróm. Zahŕňa napríklad halucinácie, záchvaty paniky, ale aj nepriateľské naladenie voči Parížanom.

Pre niekoho sen, pre iného tragédia: Daniel už 22 rokov konzumuje niečo, čo mu ničí vzťahy

Hoci existenciu parížskeho syndrómu dodnes niektorí spochybňujú, prvýkrát ho popísal japonský psychiater Hiroaki Ota v polovici 80. rokov 20. storočia, ktorý v Paríži pracoval a všimol si, že japonskí turisti sú na neznáme vplyvy citlivejší ako iní. V Extrémnych prípadoch sa niektorí z nich dokonca psychicky zrútili, keď zistili, že Paríž nie je také dokonalé mesto, aké videli na fotografiách či vo filmoch.

Bizarná porucha

Psychológovia dodnes nemajú presne jasno v tom, čo vlastne parížsky syndróm v skutočnosti je. Ide skôr o súbor neobvyklých subjektívnych symptómov, ktorými trpia turisti v novom prostredí. Obete syndrómu ho opisujú ako zvláštny pocit, pri ktorom nie sú sami sebou alebo si nie sú vedomí toho, čo sa s nimi deje. Niektorí z nich sú dezorientovaní, iných musia hospitalizovať.

Podľa Daily Mail sa tiež objavili správy, že japonské veľvyslanectvo v Paríži prevádzkuje 24-hodinovú linku pomoci pre postihnutých parížskym syndrómom. Japonskí turisti sú údajne obzvlášť zraniteľní a každoročne niektorí z nich podliehajú čudesnému syndrómu.

Prekliatie európskej metropoly? Turisti
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Dovolenka v krajine šťastia: Spoznajte Bhután ako Kate a William

Viac o téme: ParížParížsky syndróm
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu