Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ženy zarobia 80 percent z platu mužov

BRATISLAVA - Americké ženy sú rok po skončení vysokej školy schopné zarobiť iba 80 percent z platu mužov. Po desiatich rokoch v zamestnaní sa tento rozdiel ešte zvýši a klesne na 69 percent.

Vyplýva to z novej štúdie Americkej asociácie Univerzity nadácie vzdelávania žien. Po kontrole odpracovaných hodín, zamestnaní a iných faktorov ovplyvňujúcich zárobky, autori práce zistili, že jedna štvrtina rozdielov medzi platmi zostáva stále nevysvetlená. Podľa skupiny je to dielom diskriminácie. "Časom, tento nevysvetlený rozdiel v platoch narastá," napísala asociácia v stanovisku pre tlač. Riaditeľka oddelenia pre výskum Catherine Hill si myslí, že časť dôvodu rozdielov medzi platmi je na ľuďoch samotných a ich výbere, kým ďalšia na tolerancii zamestnávateľa.

"Šéfovia často predpokladajú, že mladé ženy odídu z práce pretože chcú mať deti. Preto ich nepovyšujú," spresnila. Organizácia tiež zistila, že vyššie mzdy nezískali ženy ani vďaka lepším výsledkom v škole. V priemere pritom majú o niečo lepšie výsledky ako muži. Napriek tomu však príslušníčky nežného pohlavia, ktoré navštevovali prestížne univerzity zarábajú približne toľko isto, ako muži z tradičných vysokých škôl.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu