Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Toto je dôvod, prečo ste out: Vedci zistili, čo s našou dušou napácha vrecko čipsov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LANCASHIRE - Takmer každý z nás pozná ten pocit, keď máme chuť na niečo mastné alebo sladké. Odborníci tento jav vysvetľujú ako príznak nedostatočnej stimulácie. Za všetkých hľadajte chémiu!

Podľa doktorky Sandi Mannovej z Lancashirskej univerzity závisí úspech cvičenia a diéty aj od toho, či vedieme dostatočne zaujímavý život. Ľudia, ktorí sa častejšie nudia, napríklad častejšie siahajú po slaných zemiakových lupienkoch. Zdá sa totiž, že po tučných a sladkých jedlách najviac túžia tí, ktorým chýba pracovná, sociálna alebo domáca stimulácia.

Zjedzte pár orechov a počkajte 4 hodiny: Účinky zdravej maškrty vás presvedčia o jej sile!

Vedci túto súvislosť vysvetľujú na základe poklesu hormónu dopamínu, ktorý sa vytvára pri „zaujímavých“ aktivitách. Ak ho však nemáme dostatok, telo si ho pýta aj v podobe nezdravej stravy.

Nuda nás ničí

Vedci svoje hypotézy testovali na dvoch kontrolných skupinách dobrovoľníkov. Prvej skupine dali vykonávať nudnú aktivitu, po ktorej sa ich pýtali, čo by chceli jesť. Druhej skupine vedci pustili zaujímavé video, pri ktorom si mohli vybrať, či budú konzumovať zdravé alebo nezdravé potraviny.

Z tohto vás porazí: Lenivá dievčina (21) nepracuje, no aj tak vďaka štátu zarobí viac ako vy za rok!

Výsledky odhalili, že ľudia s väčšou pravdepodobnosťou konzumovali nezdravé potraviny (slané a mastné produkty rýchleho občerstvenia alebo sladkosti), keď predtým vykonávali nudnú aktivitu v podobe sledovania nezaujímavého videa.

Závery hovoria jasne – keď sa nudíme, priberáme a nezdravo sa stravujeme. Dôležité je však uvedomiť si, že nuda sa nemusí týkať len domácich aktivít a voľného času, upozornili výskumníci podľa Daily Mail. Ľudia, ktorí sa nenudia, si vraj radšej energiu doplnia orieškami.

Toto je dôvod, prečo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Viac o téme: NudaČipsy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu