Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Drsný život balerín: Celý rok pri tyči, dril, aký by bežný človek nevydržal!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

MOSKVA - Dvanásť dievčat v priliehavých trikotoch levanduľovej farby a s rovnakými drdolmi predvádzajú arabesky. Všetky majú rovnaký cieľ: dostať sa do Veľkého divadla v Moskve, bájnej scény ruského baletu. Lenže to ich stojí veľa odriekania a driny, akú si väčšina z nás nevie ani len predstaviť.

Trochu smutný štvorcový dvor, veľké svetlé sály a nekonečné chodby - vitajte v liahni budúcich tanečníc a tanečníkov v Baletnej akadémii Veľkého divadla. Od jej založenia v roku 1773 cárovnou Katarínou II. tadiaľ prešli desiatky generácií tanečníkov, z ktorých mnohí si získali svetové renomé. Študovala tu napríklad primabalerína Maja Plisecká, Maris Liepa či Igor Mojsejev. 

Drsný život balerín: Celý
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

"Naša škola je nositeľkou veľkej tradície. Pripravujeme našich žiakov na to, aby sa mohli začleniť do sveta klasického divadla. Učíme ich malým tajomstvám ruského baletu, naša technika je trochu náročnejšia ako inde," vysvetľuje profesor Valerij Anisimov, ktor má na starosti triedu ôsmich študentov s veľkým potenciálom. 

Budúce tanečnice a tanečníci Veľkého divadla v duchu ruskej výučby strávia rok pri tyči, zatiaľ čo napríklad vo Francúzsku je táto časť tréningu veľmi krátka. Stúpajú na špičky malým skokom, kým podľa parížskej školy treba na špičky prejsť pozvoľna. Rusko dáva prednosť výkonu, Francúzsko harmónii gest, tvrdia milovníci tanca. 

Všetkých 712 žiakov akadémie vo veku od desať do devätnásť rokov začína výučbu o deviatej hodine ráno a končí o šiestej večer. Potom ešte trénujú sami alebo s kamarátmi dovtedy než idú spať. "Nemáme právo na chybu, nesmieme nikdy poľaviť vo svojom úsilí. Niekedy mám večer chuť zvaliť sa na pohovku, jesť a pozerať sa pri tom na televíziu, ale namiesto toho sa musím pripravovať na zajtrajšiu hodinu," uvádza pätnásťročná Liza, ktorá je na akadémii už desať rokov. 

Drsný život balerín: Celý
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Pri záverečnom konkurze prizve akadémia zástupcov všetkých veľkých ruských baletných scén, aby sa na budúcich tanečníkov pozreli. A slávne moskovské Veľké divadlo má samozrejme prednosť vo výbere. Jeho veľký konkurent - Mariinské divadlo v Petrohrade, uprednostňuje študentov Akadémie ruského baletu A. J. Vaganovovej, kde študoval tanečník Václav Nižinskij. Tanečník Rudolf Nurejev dokonca odmietol do školy Veľkého divadla nastúpiť, čo bolo považované za urážku, ktorá zväčšila už i tak obrovskú rivalitu medzi oboma školami. 

Pätnásťročná Američanka Harper Ortliebová vlani opustila rodný Oregon, aby mohla vstúpiť do akadémia Veľkého divadla. "Je to najlepšia škola na svete. Všetci snívajú o tom, že sa stanú členmi Veľkého divadla, veľkými tanečníkmi," hovorí. Ruský balet sa tu učí 84 študentov z celého sveta, z toho je 17 Američanov. 

Študenti akadémie bez ohľadu na povesti o veľkej rivalite medzi tanečníkmi uisťujú, že dávajú prednosť vzájomnej podpore. "Sme tu ako jedna veľká rodina. Všetci spoločne bývajú na internáte, na izbách po troch. Majú rovnaké obavy a rovnaké nádeje," tvrdí dvadsaťdvaročná Jelena, ktorá akadémiu ukončila pred tromi rokmi a ktorej sa podarilo stať sa členkou divadla. Teraz sníva o kariére v zahraničí, ale jej výhradne ruské vzdelanie jej odchod z krajiny sťažuje. "Neučili sme sa tu angličtinu. Je tu všetko obmedzené na priestor akadémie, Ruska a tanca. Naši profesori od nás chcú, aby sme sa plne venovali baletu. Až po tom, ako som dostala diplom, som si uvedomila, že v živote sú aj iné veci," posťažovala sa. 

Viac o téme: BaletMoskvaBalerínaVeľké divadlo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu