Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Globálny teplotný rekord už 11. mesiac v rade: Prídu ďalšie extrémy, tvrdia slovenskí experti!

Teplota na Zemi neustále stúpa, no odborníci nevylučujú, že v budúcnosti nastane opak Zobraziť galériu (3)
Teplota na Zemi neustále stúpa, no odborníci nevylučujú, že v budúcnosti nastane opak (Zdroj: nasa/goddard institute for space studies)

WASHINGTON - Priemerné svetové teploty boli v marci vôbec najvyššie, aké registrovali meteorológovia v treťom mesiaci roka od začiatku meraní v roku 1880. Uvádza to dnešná správa amerického Národného úradu pre ovzdušie a oceány (NOAA), podľa ktorej ide už o jedenásty mesiac v rade, keď bol globálne prekonaný teplotný rekord. Čo na to slovenskí meteorológovia?

Priemerná teplota na Zemi dosiahla v marci 12,7 stupňa Celzia, čo je o 0,32 stupňa viac, než bolo namerané v doposiaľ najteplejšom minulom marci. Priemerné marcové teploty za celé 20. storočie táto hodnota prekonáva o 1,22 stupňa. Celý prvý štvrťrok bolo o 1,15 stupňa teplejšie, ako bol priemer za prvé tri mesiace roka pre 20. storočie. Stefan Rahmstorf z Postupimského inštitútu pre klimatický výskum na tejto krivke ukázal, ako stúpla priemerná teplota od roku 1880. 

Najteplejší v histórii meraní bol aj tohtoročný január a február. Poukazuje na to aj analýza Goddardovho inštitútu pre vesmírne štúdie. 

Vplyv rastúcich teplôt sa podľa NOAA prejavil aj na slabnutí ľadovej masy v Arktíde. Úrad s odkazom na satelitné snímky uviedol, že svoje tohtoročné maximum dosiahla arktická ľadová plocha 24. marca, kedy zaberala 14,5 milióna kilometrov štvorcových. To je o takmer 13-tisíc menej ako vlani v marci. 

Môžeme očakávať ešte viac extrémov, tvrdia slovenskí odborníci

Výskyt nadpriemerných teplôt vysvetlil Pavol Faško zo Slovenského hydrometeorologického ústavu. "Extrémne teplý marec má pôvod aj v tom, že teraz je relatívne veľmi teplý Tichý oceán a táto plocha morskej vody predstavuje pomerne veľkú časť zemského povrchu. Aktuálne to súvisí so silným javom El Niňo. Okrem toho v arktickej oblasti na severnej pologuli bola posledná zima veľmi mierna. Morský ľad v Severnom ľadovom oceáne je tenký a jeho plocha sa bude v lete rýchlo zmenšovať. Vysoká teplota morskej vody v Tichom oceáne bude mať určitú zotrvačnosť. Preto nie je vylúčené, že globálna teplota na Zemi môže v najbližších niekoľkých mesiacoch dosiahnuť mimoriadne až extrémne vysoké hodnoty." 

Globálny teplotný rekord už
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock)

Bude trend stúpajúcich teplôt pokračovať? Faško nevylučuje, že nastane obrat. "Určite bude nasledovať fáza, kedy bude v porovnaní so súčasným stavom na Zemi menej teplo," uviedol. 

Michal urobil tabuľku teplotných rekordov na Slovensku: O týchto číslach verejnosť nevie

Čo sa týka klimatických podmienok na Slovensku, tak otepľovanie klímy u nás v posledných dvoch až troch desaťročiach je jednoznačné. Okrem iných vecí to má vplyv na teplotné, zrážkové a vlhkostné podmienky. Vážnym dôsledkom tohto javu je narušený ročný režim atmosférických zrážok, ktorý prispieva v teplejšej časti roka k nerovnomernému výskytu astmosférických zrážok. To zas vedie k častejšiemu výskytu sucha a tento fakt je vážnym indikátorom zmeny charakteru klímy. 

Globálny teplotný rekord už
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Ak by sme hodnotili klimatické podmienky na Slovensku, tak musíme konštatovať, že otepľovanie klímy na Slovensku v posledných dvoch až troch desaťročiach je jednoznačné. Má to vplyv, okrem iného, aj na teplotné, zrážkové a vlhkostné podmienky u nás. "Vážnym dôsledkom je narušený ročný režim atmosférických zrážok, ktorý prispieva v teplejšej časti roka k nerovnomernému výskytu atmosférických zrážok. Toto spôsobuje častejší výskyt sucha a tento fakt, je vážnym indikátorom zmeny charakteru klímy," informoval Faško. 

Viac o téme: Globálne otepľovanieZmena klímy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu