Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Príšerná PRAVDA o mŕtvych z Titanicu: Detaily o tom, čo našli v poslednom záchrannom člne

Posádka z Oceanicu pláva k člnu z Titanicu Zobraziť galériu (4)
Posádka z Oceanicu pláva k člnu z Titanicu (Zdroj: profimedia.sk)

LONDÝN - Po viac ako sto rokoch od najväčšej lodnej tragédie sa dostali na svetlo sveta nové detaily. Týkajú sa troch mŕtvol mužov plaviacich sa na Titanicu, ktoré vypovedajú viac o tom, ako celé nešťastie prebiehalo.

Po 104 rokoch sa svet dozvedá o tom, ako mesiac po potopení slávneho plavidla našli záchranný čln. 13. mája 1912 ho počas plavby objavil britský parník RMS Oceanic, približne 320 kilometrov od miesta tragédie. Išlo o skladací čln A, posledný záchranný čln z Titanicu. Z lode nebol nikdy vypustený na hladinu. Do mora skĺzol v momente, keď Titanic pohltilo vlny. Zhruba tri desiatky ľudí v zúfalej snahe dostať sa z ľadovej vody vliezlo do člna. Väčšina z nich ale zomrela, dvanástich zachránili iné člny. 

Príšerná PRAVDA o mŕtvych
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: news.discovery.com)

Také šťastie nemali traja muži, ktorých ostatky stále ležali v objavenom člne. Podľa všetkého išlo o dvoch požiarnikov zo strojovne a jedného pasažiera z prvej triedy, Thomsona Beattieho (†37), ktorý bol v čase smrti oblečený v smokingu. 

Osudová scéna 20. storočia: Skľučujúce VIDEO ukazuje, ako sa skutočne potápal Titanic

Keď čln zbadal v diaľke kapitán Oceanicu, loď nasmeroval k nemu. Posádka aj cestujúci ďalekohľadmi pozorovali, čo sa deje. Očitý svedok, ktorého identita nie je známa, vtedy uviedol, že mŕtvoly už boli v značnom štádiu rozkladu a "boli doslova na nerozpoznanie". "Plavil som sa po Atlantiku mesiac po tom, ako sa Titanic potopil. Naďabili sme na jeden záchranný čln, v ktorom boli tri mŕtve telá. Pochovali sme ich a pomodlili sa za nich. Čln sme potom vytiahli na palubu," napísal v liste. 

Príšerná PRAVDA o mŕtvych
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Udalosť dokumentujú aj tri čiernobiele fotografie. Sú na nich zachytení šiesti členovia posádky, ako sa v loďke snažia dostať k záchrannému člnu. Na tom sa okrem iných vecí našla aj svadobná obrúčka s nápisom "Gerde od Edwarda". Prsteň patril Gerde Lindellovej, ktorá zomrela, keď sa snažila dostať k svojmu manželovi, ktorý bol v záchrannom člne. Edward zomrel krátko po tom na podchladenie s obrúčkou v dlani, jeho telo zvyšní ľudia v člne hodili do mora, aby ho odľahčili. 

Príšerná PRAVDA o mŕtvych
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Príšerná PRAVDA o mŕtvych
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Predmetné snímky bude v sobotu dražiť aukčná spoločnosť Henry Aldridge and Son of Devizes. Vyvolávacia cena bola stanovená na 3000 libier (3800 eur). 

Viac o téme: TitanicZáchranný čln
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu