Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Dnešok je najhorším dňom v dejinách ľudstva: Pozrite, aké hrôzy sa stali 15. apríla

Hrozné udalosti z 15. apríla Zobraziť galériu (3)
Hrozné udalosti z 15. apríla (Zdroj: YouTube, archív)

BRATISLAVA - 15. apríl je najhorší deň v dejinách ľudstva. Môžu za to mnohé tragické udalosti, ktoré sa odohrali práve v tento deň. Zatiaľ poslednou bol atentát na Bostonskom maratóne v roku 2013. Bude tento rok pokojný? Všetci si to určite prajeme.

15. apríl 1865

Americký prezident Abraham Lincoln podľahol zraneniam, ktoré utrpel pri atentáte. Deň predtým, krátko po skončení občianskej vojny, sa zúčastnil divadelného predstavenia vo Washingtone, kde ho zozadu dvakrát strelil do hlavy južanský fanatik, herec John Wilkes Booth. Lincolnovi okamžite poskytli zdravotnú starostlivosť, no i tak na druhý deň zomrel. Atentátnika o niekoľko dní neskôr chytili vojaci a zabili ho. 

Dnešok je najhorším dňom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP)

15. apríl 1912

Počas svojej prvej plavby z anglického Southamptonu do New Yorku sa potopil slávny Titanic. V noci zo 14. na 15. apríla narazil na veľký ľadovec a poškodil si plášť. Takmer 270-metrový parník začal naberať vodu a po takmer troch hodinách zmizol pod hladinou. Pre nedostatočný počet záchranných člnov zahynulo v ľadových vodách Atlantiku viac ako 1500 z 2200 ľudí na palube. Vrak Titanicu ležiaci v hĺbke 3800 metrov a zhruba 600 kilometrov od kanadského pobrežia objavili v roku 1985. 

Dnešok je najhorším dňom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Anton Logvynenko)

15. apríl 1927

V tento deň vyvrcholila Veľká Mississippská povodeň, ktorá bola najväčšou záplavou spôsobenou rozvodnením rieky Mississippi v dôsledku veľkých lejakov v histórii Spojených štátov. Napríklad len v meste New Orleans 15. apríla spadlo za osemnásť hodín 380 milimetrov zrážok. Až do výšky deviatich metrov bolo zaplavené územie o rozlohe 43-tisíc kilometrov štvorcových. Najpostihnutejšie štáty boli Arkansas, Mississippi a Louisiana, kde záplavy zasiahli 630-tisíc obyvateľov. Viac ako 200-tisíc Afroameričanov muselo opustiť svoje domovy a presťahovať sa do provizórnych táborov. V dôsledku toho mnohí ľudia odišli žiť na sever a stredný západ do priemyselných miest. Vtedajšia federálna vláda v snahe zabrániť podobnému nešťastiu v budúcnosti nechala vybudovať najdlhší systém protipovodňových hrádzí na svete. 

15. apríl 1989

Na futbalovom štadióne v anglickom Sheffielde sa počas semifinálového zápasu Pohára FA Cup medzi Liverpoolom a Nottinghamom odohrala udalosť známa ako Tragédia v Hillsborough. V dôsledku obrovskej tlačenice na tribúne fanúšikov Liverpoolu bolo ušliapaných 96 ľudí na smť, ďalších 700 ľudí utrpelo zranenia. Jedna z najväčších tragédií v histórii športu viedla k prijatiu rozsiahlych bezpečnostných opatrení na štadiónoch v Británii. 

15. apríl 2010

Vybuchla islandská sopka Eyjafjallajökull, ktorá zastavila leteckú prevádzku nad veľkou časťou Európy. Oblak sopečného popola sa rozprestieral od Veľkej Británie až po Ukrajinu. V dôsledku toho skolabovala ako európska, tak aj transatlantická letová prevádzka. Z juhu rovnomenného ostrova muselo byť kvôli erupcii evakuovaných stovky ľudí. 

15. apríl 2013

Na maratóne v americkom meste Boston bol spáchaný bombový útok. Páchateľmi boli bratia z Čečenska - Tamerlan a Džochar Carnajevovci, ktorí do USA spolu s rodičmi emigrovali v roku 2002. Pri útoku zahynuli traja ľudia, približne 264 ľudí utrpelo zranenia. Tamerlana (†26) o štyri dni neskôr zastrelila počas naháňačky americká polícia. Džochara (19) deň nato postrelila do krku. Vlani v máji bol za odpálenie podomácky zostrojenej nálože odsúdený na trest smrti. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu