Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Komunistické režimy už dávno padli, no Sovieti sa neponáhľali: Vojaci ich okupovali až do 93-ho!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: youtube/kelton wong)

VARŠAVA - Tak ako v bývalom Československu bola aj v ďalších sovietskych satelitoch "dočasne" rozmiestnené vojská niekdajšieho Sovietskeho zväzu. Po páde komunistických režimov v stredoeurópskych krajinách začal ich odsun, z Poľska 9. apríla pred 25 rokmi. Posledná skupina vojakov okupantskej sovietskej armády, ktorá bola na poľskom území formálne od roku 1956 (de facto už od vojny), odišla z varšavskej Východnej stanice v septembri 1993.

Vlastný odsun začal v rámci odzbrojovacích dohôd už v roku 1989 a na konci nasledujúceho roka stav sovietskych vojsk na poľskom území poklesol na približne 48-tisíc. Vrátane pomocného personálu a rodín vojakov z povolania bývalo v Poľsku pritom pôvodne okolo 90-tisíc občanov niekdajšieho Sovietskeho zväzu. Za oficiálny začiatok odsunu sa však považuje 9. apríl 1991, kedy vyšiel z posádky v meste Borne Sulinowo transport raketovej jednotky tvorenej niekoľkými desiatkami vagónov. 

Útok ruskej propagandy na odvážneho hrdinu slovenských dejín: Zvrátené klamstvo o Dubčekovi! 

Severná skupina sovietskych vojsk v Poľsku vznikla v roku 1945 z vojsk 2. bieluruského frontu, formálne však začala existovať 17. decembra 1956 na základe Zmluvy medzi poľskou vládou a vládou ZSSR o právnom statuse sovietskych vojks dočasne pobytom v Poľsku. V súlade s týmto dokumentom bolo na poľskom území až 66-tisíc sovietskych vojakov. Pozemné vojská tvorilo okolo 40-tisíc, letectvo 17-tisíc a vojenské námorníctvo 7000 vojakov. 

Komunistické režimy už dávno
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: youtube/kelton wong)

Severná skupina sovietskych vojsk v Poľsku vznikla v roku 1945 z vojsk 2. bieloruského frontu, formálne však začala existovať 17. decembra 1956 na základe Zmluvy medzi poľskou vládou a vládou ZSSR o právnom statuse sovietskych vojsk dočasne pobytom v Poľsku. V súlade s týmto dokumentom bolo na poľskom území až 66.000 sovietskych vojakov. Pozemné vojská tvorilo okolo 40.000, letectvo 17.000 a vojenské námorníctvo 7000 vojakov.

Viac o téme: Poľsko Sovietske vojská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu