Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Únos, ktorý otriasol svetom: Nové fakty v prípade Kampuschovej, ktoré majú zničiť konšpirácie

Natascha Kampuschová Zobraziť galériu (2)
Natascha Kampuschová (Zdroj: SITA)

VIEDEŇ/BERLÍN - Únosca Natasche Kampuschovej si svoju obeť počas väznenia v pivnici svojho domu nakrúcal na video. Informácie sa objavila v pondelok publikovanej knihe o prípade Rakúšanky, ktorú ako desaťročnú školáčku uniesol v roku 1998 psychicky narušený Wolfgang Priklopil. Dievča sa na slobodu dostalo až po ôsmich rokoch v auguste 2006.

Monštrum Fritzl prežíva ťažké chvíle: Pomsta spoluväzňov, dali ho na zoznamku a vyrazili zuby!

Potom, čo Kampuschová pred takmer desiatimi rokmi zo zajatia utiekla, objavila rakúska polícia v dome únoscu niekoľko hodín videozáznamov. "Vyšetrujúci sudca si videá prezrel a označil materiál za súkromný bez významu (pre vyšetrovanie)," potvrdil existenciu videí hovorca rakúskeho štátneho zastupiteľstva Thomas Vécsey.

Videozáznamy podľa niekdajšieho obhajcu Kampuschovej neobsahovali žiadne informácie o tom, že by sa na únose a väznení dievčaťa podieľal okrem Priklopila ešte niekto iný. Sám Priklopil spáchal v deň úteku Kampuschovej samovraždu skokom pod vlak.

Informácia o existencii videozáznamu z pobytu Kampuschovej v pivnici pod Priklopilovým domom sa objavila až teraz. Vo svojej knihe Der Entführungsfall Natascha Kampusch: Die ganze beschämende Wahrheit (Prípad únosu Natasche Kampuschovej: Celá zahanbujúca pravda), ktorá vyšla v Nemecku, ju zverejnil novinár Peter Reichard.

Únos, ktorý otriasol svetom:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Podľa Reicharda, ktorý chce vraj svojou knihou skoncovať so všetkými konšpiračnými teóriami okolo prípadu, ukazujú videá predovšetkým "banalitu zla". Kampuschová na nich musí napríklad baliť svojmu únoscovi darčeky k narodeninám a k Vianociam. Priklopil dievča hojne častuje nadávkami, vyčíta jej napríklad, že je "príliš tučná". Podľa Reicharda Priklopil naopak Kampuschovej nedával dostatok jedla, aby ju tak udržiaval slabú a bezmocnú.

Kampuschovú uniesol Priklopil ako desaťročnú v marci 1998 a viac ako osem rokov ju väznil v pivnici svojho domu v dolnorakúskom Strasshofe. V auguste 2006 sa jej ako osemnásťročnej podarilo utiecť. Samovražda únoscu dodnes vyvoláva množstvo konšpiračných teórií. Rakúska polícia však v záverečnej správe k vyšetrovaniu z roku 2013 odmietla, že by na Priklopilovej smrti niesol vinu niekto iný ako on sám.

Viac o téme: Natascha Kampuschová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu