Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

TOP najväčšie globálne riziká: Víťazstvo Donalda Trumpa je rovnako zlé, ako útoky teroristov

Donald Trump Zobraziť galériu (2)
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP)

LONDÝN - Možné zvolenie amerického miliardára Donalda Trumpa za nového prezidenta Spojených štátov predstavuje jedno z desiatich najväčších globálnych rizík. Tvrdí to vo svojej správe o globálnych hrozbách britská výskumná organizácia Economist Intelligence Unit (EIU).

Nádejný prezident USA dostal poriadne nelichotivú nálepku: Trump má reči ako Hitler

Trump by podľa správy mohol poškodiť svetovú ekonomiku a zvýšiť politické a bezpečnostné riziká. EIU prikladá hrozbám spojeným s Trumpovým víťazstvom vo voľbách zhruba rovnakú závažnosť ako riziku, že svetovú ekonomiku destabilizujú teroristické útoky islamistov.

Správa upozorňuje napríklad na Trumpov nepriateľský postoj k voľnému obchodu, a to najmä k Severoamerickej dohode o voľnom obchode (NAFTA). Varuje tiež, že Trumpove ostré výroky na adresu Mexika a Číny "by sa mohli rýchlo vystupňovať v obchodnú vojnu".

EIU však nepredpokladá, že by Trump vo voľbách dokázal poraziť Hillary Clintonovú, ktorú táto organizácia považuje za najpravdepodobnejšiu prezidentskú kandidátku Demokratickej strany.

Hillary Clintonová
Zobraziť galériu (2)
Hillary Clintonová  (Zdroj: SITA)

Za najväčšiu globálnu hrozbu teraz EIU označuje riziko prudkého spomalenia hospodárskeho rastu v Číne. Zvolňovanie expanzie druhej najväčšej ekonomiky sveta už teraz vyvoláva značné napätie na svetových finančných trhoch.

Ďalšiu významnú globálnu hrozbu podľa EIU predstavuje vznik novej "studenej vojny" v dôsledku vojenských intervencií Ruska na Ukrajine a v Sýrii. Do desiatky najvýznamnejších globálnych rizík radí EIU tiež rozpad eurozóny a odchod Británie z Európskej únie. Ďalej, že prepad investícií v ropnom sektore podnieti v budúcnosti ropnú krízu, čínska rozpínavosť povedie k stretu zbraní v Juhočínskom mori, kulminuje volatilita meny následkom dlhovej krízy v rozvojových trhoch a že sa na základe vonkajších a vnútorných tlakov EÚ začne trieštiť.

Viac o téme: Donald TrumpGlobálne riziká
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu