Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Nová vedecká teória rúca piliere kreacionizmu: Život sa mohol vyvinúť aj z neživých vecí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN - Veda sa neustále snaží vysvetliť, ako na Zemi vznikol život. Ľudstvo si tento zázrak odjakživa vysvetľuje dvoma celkom odlišnými spôsobmi – Veľkým treskom a zásahom Boha. Nová teória však dokazuje, že pravdu majú tí, ktoré veria vedeckým vysvetleniam vzniku sveta.

Táto teória tvrdí, že život nevznikol náhodou, ale práve naopak, na základe zákonov prírody nutne vyplynul ako najlogickejšia voľba. Pre vedcov bolo problémové pochopenie toho, ako mohol život začať v nehostinných podmienkach. Živé bytosti majú tendenciu brať teplo z okolitého prostredia, čo však v čase, keď vznikol život, nebolo také jednoduché.

Nová vedecká teória rúca
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Nová teória, s ktorou prišiel výskumný pracovník Massachusettského technologického inštitútu a publikoval ju v odbornom Quanta Magazine, našla riešenie toho problému. Ak je totiž skupina atómov dlhšiu dobu vystavená zdroju energie, reštrukturalizuje sa tak, aby mohla s touto energiou efektívnejšie pracovať. Vznik života nebol teda ničím iným, ako reorganizáciou zhluku atómov správnymi spôsobom.

Tento krok bol navyše nevyhnutný: „Začnete s náhodným zhlukom atómov a ak naňho budete dosť dlho pôsobiť žiarením, nie je žiadnym prekvapením, že nakoniec vznikne rastlina.“ Paul Rosenberg z Nadácie pre rozum a vedu Richarda Dawkinsa tomuto objavu pripisuje omnoho väčší význam, akoby sa prvotne zdalo. Táto myšlienka totiž búra totiž základné piliere viery kreacionistov.

Nová vedecká teória rúca
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Hlavnou myšlienkou novej teórie je totiž zistenie, že život môže vzniknúť aj z neživých vecí. Tento princíp popierala dokonca aj filozofia pre Sokratom. Autori teórie teraz hľadajú spôsob, ako matematicky a experimentálne dokázať svoju pravdu. Treba však poznamenať, že v dnešnom svete už viera v Boha nie je odkázaná na hádky o vzniku sveta, ako ho poznáme dnes.

Viac o téme: VesmírVedaBohVznik životaNová teória
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu