Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Rozlúsknutie záhady Bermudského trojuholníka na dosah? Odborníci tvrdia, že poznajú riešenie

Bermudský trojuholník Zobraziť galériu (2)
Bermudský trojuholník (Zdroj: wikimedia/majestic)

OSLO - Je to tajomstvo, ktoré vyvoláva strach námorníkov pred niečím nevysvetliteľným a zároveň záhada, ktorá už roky zanecháva vedcov bezradnými. Laici, či odborníci, všetci by chceli poznať odpoveď na otázku: Čo spôsobuje, že sa už v Bermudskom trojuholníku stratilo toľko lodí a lietadiel?

Tajomná legenda stále žije: Toto sú nevysvetliteľné záhady z Bermudského trojuholníka

Odborníci sú presvedčení, že sa dostali možno doteraz najbližšie k vyriešeniu tejto hádanky, aj keď zatiaľ ide iba čisto o teóriu. Pri pobreží Nórska, ktoré má síce od Bermudského trojuholníka ďaleko, objavili rad kráterov. Tie sú takmer meter široké a približne 45 metrov hlboké a vedci veria, že sa v nich tvorí metán, ktorý stúpa smerom nahor.

Výskumníci z Arktickej univerzity v Nórsku sa pre Sunday Times vyjadrili, že niekoľko obrích kráterov sa nachádza na morskom dne v oblasti západného a stredného Barentsovho mora... a sú pravdepodobne príčinou obrovských výronov plynu. Ide asi o najväčšie miesta pre plytké morské uvoľňovanie metánu v Arktíde.

Odborníci už skôr špekulovali, či je metán zodpovedný aj za to, čo sa deje v Bermudskom trojuholníku a budúci mesiac budú prezentovať svoje zistenia ohľadom toho, či je schopná metánová bublina potopiť lode, informoval britský Daily Mail.

V posledných rokoch pribudla hypotéza o vybuchujúcom metáne. Hydrát metánu leží na dne a v pevnom stave ho udržiava vysoký tlak vody, občas sa však kus oddelí a stúpa k hladine, kde sa za nižšieho tlaku premieňa na plyn. Pri hladine môže mať guľa plynu priemer stovky metrov. Keby nad takým miestom plávala loď, mohla by sa zrazu potopiť - vďaka zníženej hustote vody.

Viac o téme: Bermudský trojuholník
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu