Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Tvrdá rana pre českého lekára (46) v Británii: Absurdné obvinenie z rasizmu, a potom výpoveď

Vladislav Rogozov
Vladislav Rogozov (Zdroj: Profimedia, Rex/Shutterstock)

SHEFFIELD - Vladislav Rogozov pracoval viac ako desať rokov ako anestéziológ v nemocnici Royal Hallamshire v britskom meste Sheffield. Po tom, ako upozornil svoju moslimskú kolegyňu na nevhodný odev, sa preňho začal kolotoč absurdných obvinení.

Rogozova kolegyňa sa práve chystala operovať pacienta v hidžábe, čo je proti hygienickým predpisom, a tak ju na to český lekár upozornil. Požiadal ju, aby si dala dole moslimský hidžáb a operovala v predpísanej pokrývke hlavy. Diskusia podľa jeho slov prebiehala so slušnosťou a rešpektom, no chirurgička si šatku odmietla dať dole a sálu opustila. Namiesto nej potom museli lekári rýchlo hľadať náhradu. Takúto skúsenosť mal český lekár v Británii v roku 2013.

FOTO, za ktorú má lekár pykať: Priateľom na Facebooku obnažil tajomstvo ženského pôrodu

Lekárka, ktorú Rogozov upozornil, naňho podala sťažnosť a obvinila ho z rasizmu. Ako uvádza Daily Mail, vyšetrovanie sťažnosti uznalo Rogozovovu obhajobu a lekárka dala v nemocnici výpoveď. Rogozov však kauzu zverejnil na internete, za čo ho minulý mesiac suspendovali. Čech sa tiež verejne rozhovoril o tom, ako istý britský lekár recitoval verše z Koránu počas chirurgického zákroku a ako si moslimský personál zvykne dávať prestávky na modlenie aj počas operačného zákroku.

Rogozov obvinenie z rasizmu komentoval slovami, že ide o absurdný príklad multikulturalizmu, keď je lekár obvinený za to, že upozorní na bezpečnosť pacientov. Podľa hovorcu nemocnice lekára suspendovali kvôli spôsobu, akým lekár prípad prezentoval. Bezpečnosť pacientov berie vedenie zariadenia veľmi vážne. Podľa zdroja The Sun prípad nesúvisí s tým, že niektorí lekári sú moslimovia, ale s tým, že uprednostňujú vieru pred pacientom.

Tvrdá rana pre českého
Zobraziť galériu (1)
 (Zdroj: Profimedia, Rex/Shutterstock)

Viac o téme: Vladislav RogozovDžiháb
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu