Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Kornijenko s Kellym sú už doma: Vo vesmíre omladli, Scott prerástol brata o 5 centimetrov!

Americký astronaut Scott Kelly a ruský kozmonaut Michail Kornijenko sa teraz podrobia lekárskym testom. Zobraziť galériu (4)
Americký astronaut Scott Kelly a ruský kozmonaut Michail Kornijenko sa teraz podrobia lekárskym testom. (Zdroj: SITA)

HOUSTON - Ročná misia na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS), teda najmä návrat jej hlavných hrdinov na Zem, spôsobili vo svete poriadny rozruch. Všetci sú zvedaví, ako sa vo vesmíre zmenil ruský a americký astronaut. Ako vyplynulo zo zverejnených informácií NASA, je to viac, ako by ste čakali.

Z ročnej misie na ISS sa pred dvoma dňami vrátili americký astronaut Scott Kelly a ruský kozmonaut Michail Kornijenko. Misia bola najdlhším nepretržitým pobytom amerického astronauta vo vesmíre, rekord však naďalej drží ruský lekár a kozmonaut Valerij Poľakov, ktorý v polovici 90. rokov strávil vo vesmíre nepretržite takmer 438 dní. Pristávací modul Sojuz s Kellym a Kornijenkom sa dotkol zeme v stredu o 10.26 h miestneho času (5.26 h SEČ) neďaleko kazašského mesta Žezkazgan. 

Kornijenko s Kellym sú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Kellyho teraz čaká rad lekárskych testov. NASA chce pred dlhšími misiami na Mars totiž zistiť hranice a obmedzenia ľudského tela po roku strávenom vo vesmíre - bez zemskej príťažlivosti. V tomto prípade im môže Kelly poskytnúť cenné informácie, nakoľko má identické dvojča Marka, ktorý posledný rok strávil na Zemi. Už teraz je jasné, že Scott vo vesmíre vyrástol o 5 centimetrov, ale takisto stratil svalovú a kostnú hmotu. Čo by mnohí uvítali, Scott omladol, presnejšie o stotinu sekundy.

Mark Kelly (vľavo) a Scott Kelly
Zobraziť galériu (4)
Mark Kelly (vľavo) a Scott Kelly  (Zdroj: repro yahoo.com)

Príchod Kellyho (52) a Kornijenka (55) na Zem po 340 dňoch vo vesmíre bol triumfálny - keď sa Kelly vynoril z modulu, zamával zovretou päsťou a ukázal palce hore. Vládla mrazivá zima, ale usmieval sa a rozprával s lekármi aj ďalšími ľuďmi, okolo neho sa tlačili fotografi. "Je tu úžasný vzduch," povedal Kelly, ktorého slová sprostredkoval médiám na mieste hovorca NASA Rob Navias. "Netuším, prečo ste chlapci všetci takí zababušení," dodal podľa hovorcu astronaut.


Astronaut Scott Kelly sa po roku vrátil domov: FOTO Tohto všetkého bol vo vesmíre svedkom!


Viditeľne čulý a zdravo vyzerajúci astronaut vyhlásil, že sa necíti výrazne odlišne oproti svojmu predchádzajúcemu päťmesačnému pobytu na ISS spred piatich rokov. Cesty Kellyho a Kornijenka sa následne rozišli. Kelly odišiel do Houstonu s dvoma letovými lekármi a niekoľkými predstaviteľmi NASA. Tam sa stretol s dvoma dcérami vo veku 21 a 12 rokov, so svojou priateľkou, bratom a švagrinou - bývalou kongresmankou štátu Arizona Gabrielle.

Kornijenko sa po pristátí na Zem vráti domov do Hviezdneho mestečka v Rusku neďaleko Moskvy, k svojej manželke, dcére a maličkému vnukovi. Modul Sojuz s Kellym a Kornijenkom riadil "domov" o desať rokov mladší kozmonaut Sergej Volkov, ktorý strávil na vesmírnej stanici klasických šesť mesiacov.

Scott Kelly a Michail Kornijenko
Zobraziť galériu (4)
Scott Kelly a Michail Kornijenko  (Zdroj: SITA, Facebook/NASA Astronaut Scott Kelly)

Viac o téme: ISSMedzinárodná vesmírna stanicaScott KellyMichail Kornijenko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu