Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vedci odhalili tajomstvo starých Európanov: Pred 14 500 rokmi záhadne zmizli

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

TÜBINGEN - Kam sa pred 14 500 rokmi vytratili pôvodní obyvatelia Európy? Prví ľudia v Európe ku koncu doby ľadovej záhadne zmizli. Ako odhalila genetická analýza, nahradila ich iná populácia.

Vedci na základe analýzy desiatok fosílnych pozostatkov ľudí odhalili, že sa z Európy zhruba pred 14 500 rokmi záhadne vytratili jej prví obyvatelia a boli nahradení inými. Genetický zvrat bol pravdepodobne výsledkom rýchle sa meniacej klímy, ktorej sa starší obyvatelia Európy nedokázali prispôsobiť dostatočne rýchlo, povedal podľa Livescience.com Cosimo Posth z univerzity v Tübingene.

Významný historik o záhadách a temných miestach slovenských dejín

„V tom období bola zmena teploty v porovnaní s dnešnými klimatickými zmenami obrovská. Životné prostredie sa drasticky zmenilo,“ vysvetlil Posth. Európa má podľa vedcov komplikované a zamotané genetické dedičstvo. Analýzy preukázali, že prví moderní ľudia prišli do Európy pred 70 až 40-tisíc rokmi a čoskoro začali plodiť potomkov s neandertálcami.

Začiatkom poľnohospodárskej revolúcie sa medzi 12 až 10-tisíc v Európe objavili farmári zo Stredného východu, ktorí postupne nahradili európskych lovcov a zberačov. Zhruba pred 5000 rokmi sa z ukrajinských stepí vynorili kočovní jazdci Yamnaya a zmiešali sa s pôvodným obyvateľstvom. Podľa štúdie uverejnenej v časopise Nature Communications asi pred 4 500 rokmi zmizla ďalšia skupina dávnych Európanov.

Haploskupina M z Európy zmizla

Vedci sa rozhodli pozrieť záhade na koreň. Geneticky príbuzné skupiny ľudí zaradili do tzv. haploskupín podľa príslušnosti k mitochondriálnej DNA, teda DNA po materskej línii – všetci moderní ľudia patria do haploskupiny M alebo N. Väčšina Európanov patrila pred 14 500 rokmi k haploskupine označovanej ako M. Záhadne sa však z Európy vytratila a nahradila ju haploskupina N. Haploskupina M je dnes bežná najmä v Austrálii a Ázii a v Európe už neexistuje. Túto skupinu však pred približne 50-tisíc rokmi zdieľali všetky skupiny ľudí prichádzajúce z Afriky.

Genetici predpokladajú, že prudká zmena bola spôsobená radikálnymi klimatickými výkyvmi. Pred 14 500 rokmi sa výrazne otelilo, tundra ustúpila lesu a mnohé z mamutov či tigrov sa z Eurázie vytratili. Zmenšovali sa aj populácie ľudí haploskupiny M. Vedci špekulujú, že novšie generácie Európanov  s haploskupinou N pochádzali z juhoeurópskych oblastí, odkiaľ sa rozšírili do celej Európy, keď ľad ustúpil. Boli schopní lepšie sa prispôsobiť otepleniu, ktoré nastalo v Európe.

Vedci odhalili tajomstvo starých
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Viac o téme: Praveký človekEurópan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu