Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Aj seniori sexujú, to by ste sa divili, koľko: Fyzická slasť ale prináša tieto nepríjemnosti

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: YouTube)

PARÍŽ - Zvýšenie počtu pohlavne prenosných infekcií u severoamerických a anglických seniorov môže odrážať predlžovanie sexuálneho života v starobe. Dnes to totiž už nie je žiadne tabu, aj seniori majú aktívny sexuálny život: 79 percent mužov a 65 percent žien po šesťdesiatke uvádza, že sex je pre nich dôležitý. S touto aktivitou sú však spojené aj isté nepríjemnosti, píše francúzsky denník Le Figaro.

Časopis britských študentov medicíny (Student British Medical Journal) varuje lekárov, ktorí by mohli prejsť bez povšimnutia pohlavne prenosné infekcie pod zámienkou, že žena, ktorá ich vyhľadala kvôli pretrvávajúcim bolestiam v podbrušku, je už stará. V posledných desiatich rokoch sa počet prípadov pohlavne prenosných infekcií vo Veľkej Británii, USA či v Kanade zdvojnásobil. "V čase, keď som začal svoju prax v 80. rokoch, na úsvite éry AIDS, som neustále počul, že počet pohlavne prenosných infekcií alebo chorôb stále rastie. Treba však priznať, že v porovnaní s 80. rokmi počet prípadov syfilisu alebo kvapavky našťastie značne poklesol," uvádza profesor Michel Janiero z Francúzskej dermatologickej spoločnosti. 

Muž (54) prehovoril o tom, ako 36 rokov nemal sex: Všetko zmenila osudná noc s mojou priateľkou

Tento pokles je čiastočne spôsobom boja proti AIDS, keďže ochrana prezervatívom proti HIV znamená aj ochranu pred pohlavnými chorobami. Nemono však ignorovať niektoré poplašné signály, ako je nárast infekcií spôsobených genokokmi alebo chlamýdiami. Je pravda, že nie všetko sa dá vysvetliť väčšou sexuálnou aktivitou seniorov. Ale novou skutočnosťou posledných desaťročí je predlžovanie dĺžky sexuálneho života. Americká štúdia odhalila, že po šesťdesiatke si väčšina mužov a dve tretiny žien myslia, že sex je pre nich predmetom podstatného záujmu. U sedemdesiatnikov prikladá dôležitosť sexu asi zhruba percent mužov, ale už len 37 percent žien. 

Aj seniori sexujú, to
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: YouTube)

Štúdia zverejnená v Journal of Sexual Medicine uvádza sexuálne problémy Austrálčanov vo veku od 75 do 95 rokov. Vyplýva z nej, že takých problémov je veľa; každý druhý muž sa zveril, že má problémy s erekciou či nedostatkom libida, každý tretí uvádzal, že ťažko dosahuje orgazmus a každý piaty trpel úzkosťami z toho dôvodu, že nie je sexuálne výkonný. Francúzska sexuologička Marie-Helene Colsonová súdi, že je možné dosiahnuť optimálnu sexualitu vo vyššom veku pod tou podmienkou, že musia byť rešpektované obmedzenia spojené s vekom. Navrhuje, aby seniori pristupovali k sexualite inak ako zamlada: menej fyzického výkonu a viac vrelosti vo vzťahu, menej sexu a viac citu. 

Aj seniori sexujú, to
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: salon.com)

Sexuálnemu vzťahu môžu brániť s nástupom staroby niektoré psychologické charakteristiky. Ak tvrdošijne trváte na obmedzených a stereotypných scenároch alebo ak prepadáte narcizmus či perfekcionizmu, ktoré vám bránia nechať sa uniesť radosťou zo zdieľanej intimity a zabudnúť na výjkon. Nebezpečné je tiež vnímať každý sexuálny vzťah ako povinnosť splniť svoju úlohu. 

Viac o téme: SexDôchodcaStarí ľudia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu