Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

V starej pivnici objavili záhadného tvora: Prehistorický predátor alebo posvätný miláčik faraónov?

Čudesné stvorenie zmiatlo expertov Zobraziť galériu (2)
Čudesné stvorenie zmiatlo expertov (Zdroj: profimedia.sk)

NIDGE - Experti v Turecku narazili na podivnú kreatúru, ktorá vyzerá ako nejaké zviera, o aké presne ide, ale netušia. Je to vyhynutý predátor alebo len mačacia múmia? Snáď sa niekomu podarí túto záhadu rozlúštiť.

Desivo vyzerajúceho mumifikovaného tvora našiel miestny zámočník Abdullah Ozturk v starej pivnici pod svojím domom. Potom ho vystavil vo výklade obchodu, ktorý vlastní. Zavolal svojich dvoch kamarátov archeológov, aby kreatúru preskúmali a zistili, čo to vlastne je. "Povedali mi, že ide o nejaký prastarý druh, ktorý je už vyhynutý, ale nedokážu zistiť, aký presne," uviedol.

V starej pivnici objavili
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Príšerku s tesákmi, ktorá vyzerá ako pes, nevedia identifikovať ani prírodovedci. Podľa nich by mohlo ísť o prehistorického tvora, iní zas nevylučujú možnosť, že je to mumifikovaná mačka. "Vyzerá to ako prirodzene mumifikovaná mačka. Tarsálne a zápästné kosti sú dlhé, čo naznačuje mačkovitú šelmu," vysvetlila pre MailOnline egyptologička a expertka na zvieracie múmie, doktorka Lidija McKnightová.

V starej pivnici objavili
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Ak je to predsa len mačka, je možné, že pochádza ešte zo starovekého Egypta, kde obyvatelia tieto zvieratá považovali za posvätné a mumifikovali ich spolu s ich pánmi - faraónmi. 

Viac o téme: TureckoPríšeraMonštrumMumifikácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu