Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Moment, ktorý sa zapísal do histórie vesmíru aj športu: Jedinečné VIDEO z povrchu Mesiaca

Alan si zahral golf vo vesmíre
Alan si zahral golf vo vesmíre (Zdroj: youtube/nasa)

WASHINGTON - Do dejín športu i dobývania vesmíru sa pred 45 rokmi, 6. februára 1971, nezmazateľne zapísal veliteľ americkej misie Apollo 14 Alan Shepard. Ako vôbec prvý človek si na povrchu jediného prirodzeného zemského satelitu zahral golf.

Improvizovanou "palicou" a jednou rukou (skafander to inak neumožnil) odpálil dve loptičky, ktoré podľa odhadov doleteli do vzdialenosti približne 200 až 400 metrov. Shepard do ich odpalu nemusel vložiť veľkú silu; loptičky leteli skoro samé - mesačná gravitácia je totiž v porovnaní s tou zemskou iba šestinová. 

Prvenstvo, ktoré Sovietom už nikto nevezme: V jednej veci sa ale na Američanov nechytali

Apollo 14, ôsma pilotovaná misia rovnomenného amerického vesmírneho programu, trvala deväť dní. Bola v poradí tretia, ktorej sa podarilo pristáť na Mesiaci. Okrem skúseného veliteľa Sheparda (v roku 1961 bol prvým Američanom vo vesmíre) sa jej zúčastnili piloti Stuart Roosa a Edgar Mitchell. Celkovo strávil Shepard so svojím kolegom Mitchellom na mesačnom povrchu viac ako deväť hodín. Astronauti sa zo svojej misie v poriadku vrátili 9. februára 1971.

 

Viac o téme: GolfVesmírMesiacAlan shepard
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu