Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nové INFORMÁCIE o teroristickom útoku na dvojičky: Vieme, čo inšpirovalo bin Ládina konať!

Bin Ládin a jeho choré dielo Zobraziť galériu (2)
Bin Ládin a jeho choré dielo (Zdroj: SITA/Youtube)

NEW YORK - Ľudia blízki teroristickej organizácii al-Kájda prezradili, čo inšpirovalo niekdajšieho vodcu Usamu bin Ládina k zosnovaniu útokov na newyorské dvojičky. Bol to pád lietadla do Atlantiku dva roky predtým, než sa udiali samovražedné útoky, ktoré zmenili svet.

Propagandistický magazín al-Masra informoval, že myšlienka na teroristický útok v New Yorku skrsla v hlave bin Ládina po tom, ako sa dopočul o zrútení lietadla spoločnosti EgyptAir do mora. Autorom článku je Ansar al-Sharia, ktorý tvrdí, že rozpovedal doteraz nevypovedaný príbeh stojaci za sprisahaním, v dôsledku ktorého v septembri 2001 prišlo o život viac ako tritisíc ľudí vo Svetovom obchodnom centre, Pentagóne a v Pennsylvánii. 

Necelé dva roky pred útokom na dvojičky havarovalo egyptské lietadlo smerujúce z New Yorku do Káhiry. Pri nešťastí zahynulo všetkých 217 ľudí na palube, z ktorých takmer polovicu tvorili Američania. Podľa egyptských vyšetrovateľov sa tak stalo v dôsledku mechanickej poruchy. Americká Národná bezpečnostná rada pre dopravu ale zistila, že kopilot Gameel al-Batouti stroj zámerne nasmeroval do Atlantického oceánu, pričom počas pádu neustále opakoval "Tawkalt ala Allah", čiže "Vkladám svoju vieru v Alaha". Napriek špekuláciam o teroristickom úmysle jeho rodina a priatelia trvali na tom, že nebol príliš nábožensky založený. Niektoré zdroje uvádzajú, že mohlo ísť aj o Batoutiho samovraždu či pomstu voči aerolinkám po tom, ako voči nemu z neznámeho dôvodu zahájili disciplinárne konanie. 

Bin Ládina ani tak nezaujímal motív tragédie, než to, ako z nej spraviť smrteľnú novú stratégiu pre svoje choré plány. Keď sa dozvedel o havárii EgyptAir, údajne sa spýtal: "Prečo nenarazil do nejakej budovy?". A práve to mal byť moment, kedy sa v jeho hlave zrodil diabolská idea. Hlavným strojcom útokov bol podľa vyšetrovacej komisie Chálid Šajch Muhammad, vysokopostavený člen al-Kájdy, ktorý dostal nápad s lietadlami.

Muhammada momentálne zadržiavajú v Guantáname
Zobraziť galériu (2)
Muhammada momentálne zadržiavajú v Guantáname  (Zdroj: YouTube)

Dvojica potom poslala do Ameriky niekoľko svojich prívržencov, aby sa tu naučili lietať a mohli dokončiť vražedný plán. No a zvyšok príbehu je už dôverne známy. 

Viac o téme: DvojičkyAl-kájdaTeroristický útokUsama bin ládinEgyptair
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu