Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Tragédia Titanicu sa zopakovala: Námorníci spravili najhoršie, čo mohli, tisíc ľudí šlo ku dnu!

Trajekt As-Saláma Boccaccio Zobraziť galériu (2)
Trajekt As-Saláma Boccaccio (Zdroj: SITA/AP)

KÁHIRA - Pred desiatimi rokmi, 3. februára 2006, zahynulo 1028 ľudí cestujúcich na egyptskom trajekte As-Saláma Boccaccio 98, ktorý sa potopil v Červenom mori. Celkovo na lodi cestovalo viac ako 1400 osôb, väčšina z nich boli Egypťania na ceste domov zo Saudskej Arábie.

Na trajekte prepukol pred potopením požiar. Posádke sa oheň nepodarilo uhasiť ani po niekoľkých hodinách. Voda, ktorú lodníci použili na hasenie, údajne stiahla plavidlo ku dnu. A s ním aj viac ako tisícku ľudí. 

Tragédia sčasti pripomína smutný osud Titanicu, pretože ani na palube Boccaccia vraj nebolo dostatok záchranných viest a člnov pre všetkých cestujúcich. Vrak potopeného trajektu bol lokalizovaný 17. februára v hĺbke 800 metrov niekoľko desiatok kilometrov od prístavu Safaga. 

Preživší na záchranných člnoch
Zobraziť galériu (2)
Preživší na záchranných člnoch  (Zdroj: SITA/AP)

Vyšetrovacia komisia egyptského parlamentu, ktorá boli kvôli prípadu zriadená, upozornila na viacero hrubých porušení bezpečnostných predpisov. Trajekt mal podľa nej sfalšované bezpečnostné oprávnenia, záchranné člny a hasiace prístroje boli nepoužiteľné a loď nemala dostatok kladiek, pomocou ktorých by bolo možné záchranné člny spustiť. V marci 2009 uznal egyptský odvolací súd majiteľa lode Mahmúda Ismaila vinným zo zabitia a odsúdil ho na sedem rokov väzenia. Predchádzajúci súd nižšej inštancie rok predtým Ismaila, ktorý bol v čase nehody členom parlamentu, oslobodil. 

Viac o téme: TrajektEgyptPotopenieNámorná katastrofaAs-saláma boccaccio
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu