Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Na Zakaukazsku zabudnite na sexshopy: Tlupa veriacich zdevastovala obchod aj predavača!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto

JEREVAN/BAKU/TBILISI - Arménsko, Azerbajdžan a Gruzínsko majú jedno spoločné - väčšina ľudí tam neakceptuje predajne s erotickými pomôckami. Kým inde sú sexshopy úplne bežné, na južnom Kaukaze sú tabu. Na sociálnych sieťach niektorí užívatelia tvrdia, že rodinné typy žiadne také hračky nepotrebujú. Niekto ich dokonca považuje za hriech. Veľa ľudí tvrdí, že podobný tovar je nutný, ale Tbilisi je malomesto a nikto si nepraje byť pristihnutý s "odhalenými" nákupom. Odsudky vyslovujú skôr muži, ženy bývajú otvorenejšie.

"Prichádzali mnohí ľudia, aj z vidieka, a kupovali toho veľa, ale schovávali si tváre," hovorí bývalá majiteľka gruzínskeho sexshopu, ktorá si neželala byť menovaná. Jediný sexshop v Tbilisi ale musel byť zavretý. Po prvom pogrome sa sexshop premiestnil na nenápadnejšie miesto, po niekoľkých mesiacoch ale nasledoval druhý pogrom. Polícia potom obchod zapečatila, aby nedráždil cirkev. 

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto  (Zdroj: archív)

"Tlupa veriacich mávala drevenými krížmi a zdevastovala obchod. Zbili predavača aj nás. Kričali, že sex je dielo diablovo, že náš tovar kazí mravy v kresťanskej krajine a že sme satanove deti. Medzi útočníkmi boli aj naši stáli klienti," zaspomínala si bývalá majiteľka. "Dalo by sa po 15 rokoch znova podnikať? V akejkoľvek inej krajine áno, ale v Gruzínsku nie! S vplyvom cirkvi je to ešte horšie. Mentalita sa nezmenila. Gruzínsko je príliš patriarchálna krajina," dodala. 

Treba poznamenať, že namiesto sexshopov v Gruzínsku fungujú internetové obchody so širokým sortimentom tovaru. Podľa sexuológa Arčila Bakradzeho tieto obchody spolupracujú s klinikami, ktoré sa venujú liečbe sexuálnych problémov. "Bezpochyby je tovar zo sexshopov potrebný, užitočný či príjemný. Vďaka internetovým obchodom je ľahko dostupný. Vzhľadom na kresťanské prostredie ide o najvhodnejší typ sexshopu. Tí, ktorí sú proti, ho nevidia a neprotestujú tak," cituje lekára ruskojazyčná verzia spravodajského serveru BBC. Sexshopy sa v Gruzínsku tak skoro neobjavia. Sex a náboženstvo je tam totiž tabu, o ostatných veciach sa tam môže písať podľa ľubovole. 

Na Zakaukazsku zabudnite na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Sexshopy nie sú ani v Jerevane, hoci ich zákon nezakazuje. Presnejšie, neexistujú v kamennej podobe, na internete je ich množstvo. Niektorí obyvatelia považujú za sexshopy aj obchody so spodnou bielizňou, iní si zas myslia, že sú zdraviu nebezpečné, pretože väčšina z nich sa dováža z Číny. Jeden z online obchodov, ktorý má na svojich stránkach uvedené varovanie pre mladších ako 18 rokov, ponúka pestrý sortiment vibrátorov, masturbátorov a ďalších pomôcok sexuálneho potešenia. Kamenné obchody tu chýbajú preto, lebo keby niekto do nich vstúpil, večer by to už všetci vedeli a dotyčný by bol navždy znemožnený, vysvetlil jeden z jerevanských kultúrnych antropológov. 

Vibrátory sa stali súčasťou
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

V Azerbajdžane sexshopy nie sú. Gynekologička Zarifa Kulifejová, ktorá viac ako desať rokov pracovala s rizikovými skupinami, si myslí, že sexshopy by mohli pomôcť mnohým osamelým mužom a ženám, ale aj manželským párom. "Naši muži sexuálne neexperimentujú so svojimi manželkami. Buď využivajú služby prostitútok, alebo si vydržiavajú milenku. To je ale finančne škodlivé, nežiaduce voči manželke a navyše to ohrozuje zdravie," tvrdí s tým, že prevádzka sexshopov v Azerbajdžane je podľa nej nereálna, pretože by sa stali terčom posmechu a odsúdenia. Ľudia by sa do nich báli vstúpiť. Je tu však aj právny problém - trestný zákon hovorí, že šírenie a zhotovovanie pornografických materiálov a predmetov, ich reklama a obchodovanie je trestný čin. Vzťahuje sa to aj na tovar zo sexshopov. Antikoncepcia, sexuálne príručky a erotická bielizeň sa tu môžu predávať v lekárňach a obchodoch, materiály napomáhajúce sebauspokojovaniu ale nie. 

Viac o téme: SexSexshop
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu