Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Budú vám zobať z ruky: Psychológovia prezradili trik, ktorým si ľudí omotáte okolo prsta

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

PHILADELPHIA - Chcete, aby vám ľudia dôverovali a otvorili vám svoje srdce? Čoskoro vám budú zobať z ruky! Psychológovia odhalili jednoduché tajomstvo medziľudských sympatií.

Kľúčom k úspechu je podľa odborníkov vytvoriť rovnováhu medzi ľudským teplom a kompetenciou. Naším najväčším omylom je predstava, že vzájomná dôvera sa buduje postupne. Vôbec nie je pravda, že svoje tajomstvo vám prezradia len blízki priatelia alebo rodina, uvádza Independent.co.uk.

Psychológovia radia, ako ovládať iných: 10 neuveriteľných trikov, ktorými dosiahnete, čo chcete

Psychológovia tvrdia, že na medziľudský dôverný vzťah existuje jednoduchý vzorec. To je myšlienka, s ktorou prišli Maurice Schweitzer a Adam Galinsky v knihe Priateľ a nepriateľ. Na ilustráciu odborníci použili vzťah medzi psychiatrom a klientom, ktorý sa počas terapie musí otvoriť a zdôveriť so svojimi hlbokými úzkosťami a neistotou.

Trocha menej dokonalosti

Istý psychiater menom Tom používal napríklad tento elementárny trik, aby si získal každého svojho nového klienta – povedal zlý vtip, rozlial kávu alebo mu z rúk vypadla ceruzka. Samozrejme, naschvál. Cieľom Tomovho správania bolo ukázať zraniteľnosť a schopnosť robiť ľudské chyby. Zároveň si každý už pri vstupe do jeho ambulancie všimol množstvo diplomov rozvešaných na stene, ktoré signalizovali vysokú mieru kompetencie.

Dvanásť spôsobov, ktorými dostanete opačné pohlavie do rozpakov: Toto radia psychológovia!

Podobná taktika podľa odborníkov funguje aj v obchodníckej oblasti. Ďalším príkladom bol americký inžinier pracujúci v Japonsku. V zápisniciach ho neustále uvádzali ako „návštevníka“, čo v ňom vyvolávalo hnev. Jedného dňa si však večer po práci s kolegami zaspieval karaoke. Odvtedy ho v zápisnici evidovali ako každého iného zamestnanca.

Budú vám zobať z
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Podľa autorov sa budú aj vysoko kompetentní ľudia zdať prístupnejší, ak ukážu, že sú trochu „neohrabaní“ alebo „hlúpi“. To im totiž dodá auru zraniteľnosti a ľudského tepla. „Účinnosť tejto stratégie vyvracia predpoklady, že dôvera je niečo, čo budujete pomaly v priebehu času,“ zdôrazňujú autori. Musíte však ukázať svoju zraniteľnosť, inak vzorec dôvery nefunguje. Súčasne ale odborníci upozorňujú, že by ste nemali zraniteľnosť dokazovať takým spôsobom, ktorý ohrozuje vašu kompetentnosť. Chirurg pracujúci so skalpelom by nemal mať „neohrabané“ ruky a vylievať kávu. Psychológovia radia, aby ste na ľudí najprv zapôsobili svojimi schopnosťami a až potom im ukázali svoje „nedostatky“.

Budú vám zobať z
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Viac o téme: úspechDôveraPsychológTrik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu