Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Sever Európy je obalený ľadom: Pri týchto extrémnych mrazoch sa aj "psy lámu v zákrute"

Štokholm Zobraziť galériu (2)
Štokholm (Zdroj: SITA/AP)

ŠTOKHOLM/HELSINKI - Mráz, ktorý po rekordne teplom decembri zovrel v novom roku severské štáty, nepoľavuje, vo Švédsku vo štvrtok meteorológovia namerali mínus 42,8 stupňa Celzia. Lepšie na tom nie je ani susedné Fínsko, kde na väčšine územia panujú dvadsaťstupňové mrazy, v Laponsku na severe krajiny ortuť v teplomere klesla na mínus 41 stupňov Celzia.

Meteorológovia vydali varovanie: Po mrazoch môže prísť ešte niečo horšie, prvý okres v ohrození!

Zima do nového roka vstúpila v severských krajinách s rekordne nízkymi teplotami. V obci Muonio vo fínskom Laponsku bolo vo štvrtok ráno mínus 40,7 stupňa a v stredu mínus 41 stupňov, čo podľa fínskej televízie YLE v tejto časti zimy nie je až také bežné. Namerané hodnoty zatiaľ ale za fínskym historickým rekordom z roku 1999 pokrivkávajú, vtedy bolo v Pokka mínus 51,5 stupňa Celzia.

Švédski meteorológovia podľa portálu The Local označujú terajšie mrazy za najväčšie od roku 1999. "V posledných dňoch je naozaj chladno a bude to pokračovať," povedal Marcus Sjöstedt zo švédskej meteorologickej služby SMHI.

Štokholm
Zobraziť galériu (2)
Štokholm  (Zdroj: SITA/AP)


Mráz, ktorý nad severnú Európu prináša chladný vzduch z Ruska, značne skomplikoval dopravu. Švédske štátne železnice SJ oznámili, že severne od mesta Boden nevypravia z bezpečnostných dôvodov žiadne vlaky, kým sa teploty nezvýšia nad mínus 35 stupňov Celzia. Problémy so železničnou dopravou má aj Fínsko.

Mráz znamená ťažkosti aj pre hasičov, pretože voda rýchlo zamŕza. V Boraase na západe Švédska hasičom pri zásahu zmrzla voda v cisternách.

Viac o téme: ZimaMrázŠvédskoFínsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu