Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

S otepľovaním prídu na Slovensko nové druhy rastlín

KOŠICE - Prípadné klimatické zmeny a ďalšie otepľovanie môžu priniesť na Slovensko nové rastliny.

Do krajiny by zrejme prenikli najmä rastliny z oblasti Stredomoria, naopak časť terajšej vegetácie by sa pravdepodobne posunula do vyššie položených oblastí. ČTK to povedali odborníci zo Štátnej ochrany prírody (ŠOP). Príchodom nových rastlín by sa rozšíril aj zoznam invazívnych rastlín, ktoré vytláčajú pôvodnú vegetáciu a môžu byť škodlivé aj pre človeka.

"Očakávať možno rastliny zo Stredomoria, ktoré konkrétne sa dnes ale nedá predpovedať," povedala botanička ŠOP Katarína Sujová. Podľa nej by však nešlo len o menšie rastliny, ale aj o dreviny. Otepľovanie poznačí aj súčasnú vegetáciu. "Možno očakávať, že sa posunie hranica lesa do vyšších polôh," uviedla Sujová. Dôsledky prípadného otepľovania však nie je možné zatiaľ spresniť, keďže sa nedá odhadnúť jeho sila.

"Zmenu neprinesie len otepľovanie, ale aj pokles zrážok," dodala Sujová. Najmä do dolín by tak mohli prísť suchomilné rastliny.

Klimatické zmeny by rozšírili počet invazívnych rastlín. V súčasnosti je na Slovensku do zoznamu takýchto rastlín zaradených sedem druhov. "Sú úvahy, aby sa už dnes zoznam rozšíril o ďalších 20 druhov," povedala Sujová. Pri zaradení do zoznamu sa zvažuje nebezpečenstvo rastliny, ale aj jej možné hospodárske využitie.

Invazívne rastliny sa doteraz na Slovensko dostali najmä zámernou činnosťou človeka. Medzi najznámejšie patrí boľševník obrovský, ktorý môže pri kontakte spôsobiť človeku popáleniny. Podľa zákona sú majitelia pozemkov povinní invazívne rastliny ničiť. Za invazívne sú považované rastliny, ktoré dokážu vytláčať pôvodnú vegetáciu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu