Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Bolesť ožila po 70 rokoch: List na rozlúčku z koncentráku citovo rozrušil rodinu odbojára

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

AMSTERDAM - Viac ako sedemdesiat rokov po konci druhej svetovej vojny dostal syn holandského odbojára Petera Willa list, ktorý napísal jeho otec rodine pred smrťou v koncentračnom tábore. Informoval o tom dnes britský denník The Guardian.

Will napísal svojej žene a siedmim synom list na rozlúčku v roku 1944, krátko pred deportáciou do koncentračného tábora na území Nemecka. List sa ale k rodine nedostal a následne skončil nedopatrením v archíve. Nedávno ho náhodou objavil priateľ rodiny Willovcov. Naprsná taška, v ktorej sa list nachádzal, obsahovala aj niekoľko starých rodinných fotografií.

 

List, ktorý objasní jednu z najzáhadnejších samovrážd v dejinách: Drahá matka, prosím, odpusť mi...

"Bol to pre nás mimoriadny citový zážitok. Niečo také nečakáte," uviedol Joop Will, jeden zo synov odbojára zavraždeného v koncentráku. V čase otcovho zajatia mal desať rokov. Willovci v roku 1949 dostali predmety po otcovi, vrátane Biblie, snubného prsteňa a plniaceho pera. Tašku s listom ale úradníci po vojne omylom priradili k majetku iného zavraždeného odbojára a odovzdali archívu.

Peter Will pomáhal počas vojny pri úteku zostreleným spojeneckým pilotom. Ukrýval ich v opustenej kôlni na bitúnkoch v juhoholandskom Nijmegene, kde pracoval. V decembri 1943 ho ale nacisti zatkli a v posledných dňoch vojny zavraždili v koncentračnom tábore v hamburskej štvrti Neuengamme. Obsah listu pozostalá rodina zverejniť nechce.

Viac o téme: Druhá svetová vojnaList na rozlúčku
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu