Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Meteorológovia potvrdili zlú správu: Pripravte sa na záplavy a najstudenšiu zimu v histórii

Európu čaká pekne tuhá zima Zobraziť galériu (4)
Európu čaká pekne tuhá zima (Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN - Meteorológovia varovali britské úrady, že krajinu čaká v najblžších dňoch najhoršia snehová búrka za posledných 144 rokov a nasledujúca zima bude vraj najstudenšia v histórii. Potvrdili tak predošlé predpovede odborníkov. Ľudia sa teda majú na čo tešiť.

V priebehu niekoľkých dní Veľkú Britániu zasiahnu tri mesiace fujavíc a dažďových zrážok. Silný dážď spôsobí záplavy a spolu s víchricou a mrazom až do -14 stupňov Celzia bude znepríjemňovať ľuďom život až do začiatku roka 2016. Informovala vo svojej najnovšej správe britská Národná meteorologická služba Met Office.

Ameriku sužuje mrazivé počasie.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Nová predvianočná predpoveď na zimu 2015/16: Meteorológovia hovoria o zimnej pomste

Extrémna zima nastane v dôsledku pôsobenia klimatického fenoménum El Niňo, ktorý spôsobil veľké škody napríklad aj v roku 2013, keď vplyvom zlého počasia zomrelo sedemnásť ľudí. "Riziko veterného a búrkového počasia je omnoho vyššie ako zvyčajne. Britániu čakajú zrážky výrazne sa vymykajúce z priemeru," píše sa v správe meteorológov.

USA zasiahla už štvrtá
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Búrlivú zimu plnú snehových búrok experti predpovedali Ostrovanom už pred niekoľkými mesiacmi, no dúfali, že vplyv El Niňa sa pred zimou zmierni a nebude mať až také následky. Posledné analýzy ale ukazujú, že sa tak nestalo. Reťazové účinky El tohto fenoménu by mohli byť na celom svete katastrofálne. "Tohtoročný El Niňo by mohol byť najsilnejší za posledných niekoľko desaťročí. Európu čaká veľmi chladná zima, ktorá vydrží až do jari," vyhlásil meteorológ Tomasz Schafernaker, ktorý predpovedá počasie pre BBC.

Viac o téme: ZimaFujavicaPredpoveď počasia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu