Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Blackout gigantických rozmerov: Ľudia boli nútení žiť v tme, videli len vďaka Mesiacu!

Výpadok postihol severovýchod USA
Výpadok postihol severovýchod USA (Zdroj: YouTube)

NEW YORK - Obyvatelia Severnej Ameriky a s nimi celý svet si dnes pripomína ohromný výpadok prúdu, ktorý presne pred päťdesiatimi rokmi postihol Spojené štáty a Kanadu. Najhoršie postihnuté bolo mesto New York, kam sa začala opäť dodávať elektrina až druhý deň.

Výpadok prúdu 9. novembra 1965 dostal názov "The Great Blackout". Postihol štáty Connecticut, Massachusetts, New Hamsphire, New Jersey, New York, Rhode Island, Pensylvánia a Vermont. Zasiahnutá bola aj kanadská provincia Ontario.

Mimoriadna udalosť trvala viac hodín a dotkla sa zhruba tridsiatich miliónov ľudí. Výpadol mal vplyv na území s rozlohou 207-tisíc štvorcových kilometrov (približne ako ČR, Slovensko a Rakúsko dohromady). Išlo o prvú kaskádovú poruchu gigantických rozmerov v histórii. Výpadok zavinilo zlyhanie jednej kanadskej pohraničnej rozvodnej stanice v dôsledku chvíľkového prepätia, čo viedlo k vypadávaniu ďalších rozvodní, ktoré už neudržali preťaženie. Napríklad pre väčšinu New Yorku bol najväčším dostupným osvetlením mesačný svit.

Od tej doby postihol náhly výpadok elektriny (tzv. blackout) niekoľkokrát opäť Spojené štáty i mnohé ďalšie krajiny napríklad v Európe či Ázii. Príčinou bývajú spravidla údery blesku, poruchy alebo ľudská chyba.

Viac o téme: BlackoutVýpadok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu