Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Našlo sa unikátne FOTO ľadovca, ktorý potopil Titanic: A ešte viac, aj osudné priznanie námorníka

Osudný ľadovec, ktorý potopil Titanic Zobraziť galériu (2)
Osudný ľadovec, ktorý potopil Titanic (Zdroj: profimedia.sk)

LONDÝN - Pozeráte sa na ľadovec, ktorý potopil Titanic. Ľadovec, ktorý sa nepriamo podpísal pod smrť vyše 1500 ľudí. Osoba, ktorá vyhotovila fotografiu ľadovca, však nemala poňatia o tom, že objekt jej záujmu sa krátko predtým postaral o nevídanú tragédiu.

Autorom vzácnej snímky, ktorú draží aukčná spoločnosť Henry Aldrige and Son, je vrchný stevard parníka Prinz Adalbert. Ten okolo miesta tragédie prechádzal na druhý deň. Námorník netušil, že sa pozerá na ľadovec, do ktorého narazil slávny Titanic, v dôsledku čoho sa potopil.

Našlo sa unikátne FOTO
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

 

Sto rokov od tragédie, ktorá zmenila prvú svetovú vojnu: Kapitán urobil osudnú chybu

Kolegom vtedy povedal, že na ňom videl stopy červenej farby a referoval o tom aj v dokumente, ktorý je tiež predmetom aukcie. "Na druhý deň od potopenia Titanicu parník Prinz Adalbert preplával okolo ľadovca na tejto fotografii. O katastrofe, ktorá sa stala, sme vtedy ešte nevedeli. Na jednej strane ľadovca bolo jasne vidieť červenú farbu, ktorá mohla pochádzať jedine z nejakej lode, ktorá sa o neho obtrela. SS Prinz Adalbert Hamburg America Line," píše sa v správe, ktorú podpísal hlavný stevard a jeho ďalší traja členovia posádky.

Našlo sa unikátne FOTO
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Titanic sa potopil v skorých ranných hodinách 15. apríla 1912, počas svojej prvej plavby z anglického Southamptonu do New Yorku. Fotku podľa dražobníka Andrewa Aldriga získali krátko po nešťastí právnici majiteľov potopeného parníka, spoločnosti White Star Line. Od roku 1913 visela v zasadacej miestnosti. Odhaduje sa, že sa predá za 10 tisíc až 15 tisíc libier.

Viac o téme: ĽadovecTitanic
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu