Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Stane sa to na Halloween: NASA objavila obrí asteroid, nie je si istá, že sme v bezpečí!

Dráha preletu asteroidu Zobraziť galériu (2)
Dráha preletu asteroidu (Zdroj: YouTube)

WASHINGTON - Americký úrad pre letectvo a vesmír zverejnil informáciu o tom, že okolo Zeme má už čoskoro preletieť obrí asteroid, ktorý by v prípade dopadu spôsobil globálnu devastáciu. Vedci však upokojujú a tvrdia, že sa nemáme ničoho báť, lebo k zrážke nedôjde. Aj keď isté pochybnosti tu sú.

Práve na Halloween, čiže 31. októbra, má podľa informácií NASA Zem obletieť obrovitánsky asteroid nazvaný 2015 TB145 s priemerom 2,5 kilometra. Poletí rýchlosťou 125 500 km/h vo vzdialenosti pol milióna kilometrov od modrej planéty. Ide zhruba o 1,5 násobok vzdialenosti Zeme a Mesiaca. Udalosť bude teda bude môcť pozorovať ktokoľvek, kto má doma teleskop. Najbližšie priblíženie k Zemi nastane o 16,14 nášho času, pričom pôjde o najbližšie priblíženie od júla 2006. Podľa vedcov  sa tak blízko k Zemi nedostane žiadny asteroid až do roku 2027.

Stane sa to na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: YouTube)

NASA priznala, že asteroid je "nebezpečný", pretože sa dostane až na "prah" Zeme, a to do vzdialenosti 7400 kilometrov od nej. Astronómovia ho prvýkrát zaznamenali len pred dvoma týždňami, čo je relatívne krátko pred samotnou udalosťou. "Asteroid sa nachádza na extrémne vysokom sklone obežnej dráhy, ktorá je navyše dosť nevyrovnaná, takže si nie sme istí, kadiaľ presne poletí. Veríme ale, že Zem nezasiahne a nehrozí nám teda žiadne nebezpečenstvo," uviedla kozmická agentúra s tým, že pôjde o najväčšie priblíženie známeho vesmírneho telesa až do augusta 2027, kedy má okolo Zeme preletieť 1999 AN10.

 

Prorok opísal Boží scenár zničenia Zeme: Susedia sa budú navzájom zabíjať kvôli jedlu

Všetky vesmírne telesá sú monitorované prostredníctvom programu NASA nazvaného Pozorovanie objektov v blízkosti Zeme. Program sleduje obežné dráhy komét a asteroidov a vydáva varovania v prípade, že hrozí zrážka telesa so Zemou.

Viac o téme: AsteroidHalloween
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu