LONDÝN - Adam Smith sa pustil do boja proti plytvaniu s potravinami. Na priemyselnom severe Anglicka si otvoril reštauráciu, kde sa podávajú pokrmy pripravené výhradne z potravín, ktoré unikli kontajnerom. Jeho projekt sa veľmi rýchlo rozšíril. A mohol by sa ešte viac; je totiž nemysliteľné, že v niektorých častiach sveta ľudia hladujú a inde sa jedlo vyhadzuje do smetí.
Adam Smith nemá nič spoločné so svojím menovcom z 18. storočia, teoretikom ekonomického liberalizmu a autorom slávneho spisu Pojednanie o podstate a pôvode bohatstva národov. Jeho projekt začal v decembri 2013 v chudobnej štvrti Armley v Leedse.
Impérium Real Junk Food Project má teraz okolo 120 rešturácií po celom svete vrátane Austrálie, Francúzska, Južnej Kórey, USA či dokonca Nigérie. "Ľudia nás začínajú brať vážne," vyhlasuje Smith, ktorý v snahe oboznámiť so svojím bojom proti plytvaniu potravín britských poslancov ich naservíroval pokrmy pripravené z jedál získaných z kontajnerov.
Jeho koncepcia je jednoduchá - Adam zachraňuje potraviny, ktoré by sa inak vyhodili, najmä preto, že majú po záručnej lehote, a premieňa ich na chutné pokrmy. Od počiatkov jeho Real Junk Food Project (RJFP) bolo takto v podnikoch vyhodnotených takmer dvesto ton potravín. Podľa OSN je takmer tretina potravín vyrobených vo svete pre ľudí každoročne stratená alebo vyhodená. Ide približne o 1,3 miliardy ton.
Podniky RJFP, ponúkajúce jedlá za dobrovoľný príspevok zákazníka, obchádzajú nariadenie zakazujúce v Británii predaj expirovaných potravín. "Zisťujeme sami, či je potravina vhodná na konzumáciu, a to tak, že ju ochutnáme alebo ovoniame," vysvetľuje Smith. Jeho prvotným zámerom nebolo nakŕmiť chudobných. Ale na mnohých miestach sa jeho systém stal prostriedkom, ako pomáhať ľuďom s nízkym príjmom alebo úpne bez príjmu.
Dôchodkyňa Shena Cooperová s pomocou 90 dobrovoľníkov riadi podnik RJFP Elsie's v Northamptone v centrálnej časti Anglicka. "Niektorí ľudia prichádzajú na kávu a kúsok koláča a prinesú nejaké tie knižky. Iní ale nemajú žiadne prostriedky, aby mohli nejako prispieť," hovorí.
Dobrovoľníci musia pripravovať chutné pokrmy z toho, čo nájdu. Nedávno v Elsie's šéfkuchár pretvoril miestne produkty po záručnej dobe na priamo gurmánsky pokrm. Ako predjedlo sa podávali crostini s hruškovou omáčkou, párky s polentou a ako dezert figy v čokoláde. "Deje sa toľko šokujúcich vecí. Skutočnosť, že sa s lietadlom obletí polovica sveta, aby sa doviezli banány, ktoré sa potom hodia do smetí, je na smiech," dodala Cooperová.
V Brightone dáva Adam Buckingham najesť každý týždeň dvesto ľuďom v jednom kostole. Medzi potravinami, ktoré takto poskytuje, sú šunka Serrano a čokoláda. Každého prekvapuje, že všetky tieto potraviny mohli skončiť v smetiaku, hovorí a vyzýva k zmene zákonov.
Dve podnikateľky, Tessa Cooková a Sasha Celestialová-Oneová, vytvorili aplikáciu Olio, určenú na nadväzovanie kontaktov medzi spotrebiteľmi, ktorí majú prebytok potravín, a tými, ktorí sa snažia potraviny zhodnotiť. "Urobili sme prieskum trhu a zistili sme, že tretina ľudí je nešťastná, keď má potraviny vyhodiť," poznamenáva Tessa. Do systému sa už zapojilo mnoho súkromníkov a podnikov. Zatiaľ je obmedzený len na Londýn, ale Cooková chce jeho pole pôsobnosti čoskoro rozšíriť.