Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Riadená demolácia sa vymkla kontrole: Ľudia sa smejú, nevideli ste, ako padli dvojičky?

Toto odborníkom naozaj vôbec, ale vôbec nevyšlo Zobraziť galériu (3)
Toto odborníkom naozaj vôbec, ale vôbec nevyšlo (Zdroj: YouTube)

GLASGOW - Plánovaná demolácia známych apartmánových blokov, ktoré boli akousi nepísanou dominantou škótskeho Glasgowa, sa nedá nazvať inak ako totálny fail. Dve budovy totiž zostali stáť aj napriek množstvu výbušnín. Video z akcie sa sa na internete stalo hitom a terčom posmeškov.

Červená panoráma Red Road - aj tak sa hovorilo časti Glasgowu, v ktorej stoja obytné paneláky spomínanej farby. Budovy postavili v rokoch 1964 až 1969 v snahe vyriešiť bytovú krízu v meste. Svojho času boli so svojou výškou 89 metrov najvyššími v Európe. Úradom aj miestnym obyvateľom už ale dlhšie ležali v žalúdku, a tak sa ich rozhodli zbúrať. Predtým však muselo byť evakuovaných tisíc domácností a ďalších približne 2500 ľudí z okolia. Išlo väčšinou o menej solventných ľudí, prípadne žiadateľov o azyl.

Riadená demolácia sa vymkla
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

Na demoláciu, ktorú mal na starosti Glasgow Housing Authority (Glasgowská bytová správa, GHA), sa prišli pozrieť davy ľudí. A tí sa stali svedkami poriadneho trapasu. Po explózii totiž dve z celkovo šiestich domov ostali stáť. Výbuch im síce podlomil "kolená", no k zemi sa nezrútili.

Riadená demolácia sa vymkla
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

Organizátori priznali, že "riadený výbuch nešiel úplne podľa plánu". GHA sa teraz snaží nájsť spôsob, ako odstrániť zostávajúce podlažia. "Počas nasledujúcich dní sa uskutoční preskúmanie situácie s cieľom určiť najvhodnejší spôsob, ako dokončiť demoláciu," uviedol hovorca úradu. Demolácia Red Road je súčasťou GHA plánu na regeneráciu komunít v celom meste s cieľom postaviť nové domy. Pôvodne bolo domov osem - prvý zbúrali v roku 2012, druhý o rok neskôr.

Viacerí obyvatelia vyjadrili nad neúspešným búraním zdesenie. "Vôbec to nevyzeralo bezpečne. Normálne sa budem báť zaspať. Dúfam, že ma nezobudí nejaký veľký tresk," povedala Isabelle Westová (51). No oveľa viac ľudí sa na tom bavilo. "Títo ľudia majú byť odborníkmi na demolácie, no nedokázali vyhodiť do povetria ani staré byty," napísal jeden užívateľ. "Red Road je to najglasgowejšie, čo v meste nájdete. Tie byty jednoducho nechcú byť zbúrané," pridal sa Craig Watson. A trochu čierneho humoru na záver: "Prečo jednoducho nezoberú nejaké staré vyradené lietadlo a nenasmerujú ho do Red Road diaľkovým ovládačom? Hneď by padli na zem a zmenili sa na prach a trosky. Veď to tak fungovalo aj v roku 2001, keď padli dvojičky.

Viac o téme: DemoláciaGlasgow
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu