Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zima ako v americkom filme: Experti varujú pred ľadovým počasím, príde to už o 20 rokov!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: imdb.com, NASA, thinkstock.com)

SOUTHAMPTON – O tom, ako bude vyzerať globálne počasie na Zemi v blízkej budúcnosti sa vedú rôzne diskusie. Podľa britských klimatológov je možná aj verzia, akú nám ponúkol hollywoodsky filmový trhák Deň potom. Dokonca nie len možná, ale aj veľmi pravdepodobná. Prečo nás čaká podľa nich čaká ďalšia doba ľadová?

Globálne otepľovanie podľa scenára spôsobí kolaps systému v Atlantickom oceáne, ktorý funguje na cirkulácii teplých a studených prúdov. Práve tie sú dôležitou súčasťou globálnej klímy. Vďaka teplej slanej vode severne od trópov je teplo odvádzané do atmosféry, zároveň prúdy tlačia studenú vodu na juh, čím sa Európa a Severná Amerika udržiavajú v teplejšej klíme, aká by ich inak čakala.

Narušenie prúdov by malo v každom prípade katastrofálne následky, čo potvrdil aj najnovší model vedcov z univerzity v Southamptone. Profesor Sybren Drijfhout vďaka systému známemu ako ECHAM zistil, že do dvadsiatich rokov by sa mohla situácia skutočne vyhrotiť smerom, aký tak nadnesene opísali vo filme Deň potom. Svoje výsledky, ktoré počítali s narastaním teploty o 0,8 stupňov Celzia ročne, profesor zverejnil aj v časopise Nature.

Zima ako v americkom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: imdb.com, NASA, thinkstock.com)

„Planéta by sa po tomto kolapse dávala dokopy asi 40 rokov, ak by globálne otepľovanie pokračovalo dnešným tempom, ale na východnej hranici Severného Atlantiku (vrátane Britských ostrovov), by návrat teploty späť k normálu trval viac ako 100 rokov,“ uviedol vo svojom vyhlásení. Profesor však jedným dychom dodáva, že kolaps nastane len vtedy, ak zlyhajú viaceré faktory ovplyvňujúce globálnu klímu.

V súčasnosti klimatológovia hovoria, že sme vo fáze pomalšieho otepľovania, a to najmä vďaka sopečným výbuchom uvoľňujúcim teplotu vo vnútri Zeme, fenoménu El Niño, teda opakujúcou sa odchýlkou v systéme morského prúdenia v Pacifiku, ale aj čiastočnému zníženiu produkcie skleníkových plynov. Toto všetko by sa muselo zmeniť. Už pred dvadsiatimi rokmi navyše odborník na klimatické zmeny Wally Broeker predpokladal, že by sa mohlo výrazne ochladiť, no globálna teplota by sa v takom prípade mala zvyšovať o 4 stupne ročne.

Zima ako v americkom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: imdb.com, NASA, thinkstock.com)

„Už dlho existujú špekulácie o tom, že zmena klímy by mohla spôsobiť roztápanie Grónska a že táto sladká voda by oslabila Golfský prúd, čo by ochladilo Veľkú Britániu a ďalšie časti Európy. Ale keď som naposledy sledoval túto líniu úvah, ešte stále pripadala do úvahy až o niekoľko desaťročí,“ povedal pre austrálsku stránku news.com.au doktor Colin Butler z University of Canberra, čím túto teóriu potvrdil.

Viac o téme: Globálne otepľovanieKlimatické zmeny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu