Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Žene vyrástol na chrbte "prsník": Zvláštny objekt ukrývala dlhých 10 rokov!

Nádor vyzeral ako prsník Zobraziť galériu (2)
Nádor vyzeral ako prsník (Zdroj: časopis BMJ)

LONDÝN - Istá Dublinčanka (46), ktorej identita nebola zverejnená, prišla za lekármi kvôli neobvyklému útvaru na svojom chrbte. Na pravej strane jej za desať rokov vyrástol veľký nádor, ktorý tvarom pripomínal ženský prsník. Jej prípad bol natoľko zaujímavý, že sa dostal aj do odborného medicínskeho časopisu BMJ.

Dievčina žila šesť rokov s nechutným vakom pri uchu: Netušila, aké tajomstvo obsahuje

Lekári na klinike v Dubline, ktorí sa zdravotným stavom pacientky zaoberali, zistili, že "pôsobivá" hmota je na dotyk skôr pevná, než mäkká. Žena sa priznala, že ju má na chrbte už desať rokov, ale rýchly rast zaznamenala najmä v ostatných štyroch, až dosiahla rozmery 19 x 6,7 centimetra.

Pre podozrenie, že by mohlo ísť o sarkóm, poslali doktori pacientku urýchlene na magnetickú rezonanciu. Našťastie sa ukázalo, že nádor je benígny a skladá sa z tukových buniek známych ako lipómy.

Žene vyrástol na chrbte
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: časopis BMJ)

Spoluautor správy, doktor Tunde Abdulsalam, pre portál MailOnline povedal, že to bol jeden z najväčších lipómov, aké kedy videl. "Je nezvyčajné, aby narástol do takej veľkosti. Väčšina pacientov si ho dáva odstrániť skôr z kozmetických dôvodov. Z mojej skúsenosti môžem uviesť, že väčšina klinických lipómov má malé rozmery. A väčšina pacientov si ich často nechá preto, že sú roky relatívne stabilné a nemajú vplyv na telesné funkcie. Ale v niektorých prípadoch sa môžu zväčšiť," uviedol.

Zväčšenie by mohlo naznačovať, že nádor je zhubný, a to je dôvod, aby lekári vyšetrili pacienta pomocou MRI a vykonali biopsiu. Žena, ktorá mala v tomto ohľade šťastie, momentálne čaká na chirurgické odstránenie.

Žene vyrástol na chrbte
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: časopis BMJ)

Lipómy sa dajú nájsť na akejkoľvek časti tela, ale často sa vyskytujú na trupe a pažiach. Zvyčajne sa objavujú u ľudí vo veku 40 až 60 rokov a majú tendenciu byť bezbolestné, mäkké a malé. Vo všeobecnosti dosiahnu veľkosť asi 1 cm, aj keď môžu narásť aj na viac ako 10 cm. Obvyklým liečebným postupom je chirurgický zásah.

Viac o téme: RakovinaNádorPrsník
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu