Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Krutovládca, ktorý neváhal vraždiť svoju rodinu: Jeho smrť ukončila pekelnú vojnu

Richard III. Zobraziť galériu (4)
Richard III. (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Pred 530 rokmi, 22. augusta 1485, zomrel v bitke pri Bosworthe anglický kráľ Richard III. Smrť nemilovaného panovníka ukončila krvavú tridsaťročnú vojnu dvoch ruží, v ktorej sa navzájom takmer vyvraždili Yorkovci a Lancasterovci, dve vetvy kráľovského rodu Plantagenetovcov. Po smrti kráľa, ktorého príbeh urobil nesmrteľným William Shakespeare, nastúpil na trón posledný preživší Lancaster, Henrich VII., ktorý zmieril oba rody sobášom s Alžbetou z Yorku.

Richard III. vošiel do dejín ako krutovládca, ktorý neváhal zavraždiť svojich dvoch malých synovcov, aby sa dostal k moci. Jeho priamy podiel na ich smrti sa však nikdy nepodarilo dokázať. Obviňovaný z nej bol mimochodom aj Richardov nástupca Henrich VII. Ako fyzicky aj morálne zdevastovaného človeka Richarda vykreslil vo svojej slávnej hre aj Shakespeare, ktorý ale podľa novších výskumov nečerpal pri písaní hry z historicky spoľahlivých prameňov.

Nález kostry panovníka Richarda
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Celkom fyzicky zdatného panovníka vykreslil ako napoly chromého hrbáča a nenechal suchú nitku ani na jeho charaktere. Rozporuplný monarcha bol posledným anglickým kráľom, ktorý padol v bitke. Pochovali ho narýchlo bez rakvy v dávno zničenom kláštore a jeho kostra sa našla až v roku 2012 náhodou pod parkoviskom v Leicesteri.

Krutovládca, ktorý neváhal vraždiť
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: university of leicester)

Krutovládca, ktorý neváhal vraždiť
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Indíciou pre určenie totožnosti bola skolióza, teda pokrivenie chrbtice, a že ide skutočne o Richarda III., potvrdila analýza DNA. Dnes je kráľ pochovaný v Leicesterskej katedrále.

Viac o téme: KráľRichard III.Krutovládca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu