Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Šialený zákon: Španielke hrozí pokuta 800 eur, za FOTO policajného auta na mieste pre invalidov!

Nemala ich fotiť. Zobraziť galériu (2)
Nemala ich fotiť. (Zdroj: ecorepublicano.es)

MADRID - Istej Španielke hrozí pokuta 800 eur za zverejnenie fotografie policajného auta parkujúceho na mieste pre invalidov. Žena snímku umiestnila na Facebook a potrestaná môže byť podľa nového a hojne kritizovaného zákona o verejnej bezpečnosti.

Rekordné horúčavy dali zabrať aj našim policajtom: Muž ich nachytal na zmrzline, FOTO trapasu

V Španielsku zákon začal platiť 1. júla a okrem iného umožňuje ľudí trestať za protesty alebo zverejňovanie fotografií zasahujúcich policajtov. Španieli mu hovoria náhubkový zákon a opozícia tvrdí, že je protiústavný.

Incident sa stal v mestečku Petrel pri Alicante na juhovýchode štátu. Žena chcela poukázať na to, že si polícia zastaví, kde chce, bez toho, aby jej hrozil postih.

Sťažnosť na ňu podali dvaja policajti, ktorí s autom prišli k mestskému parku, aby tam vraj zasiahli proti vandalom, ktorí ničili bazén. Fotka z internetu do 24 hodín zmizla, ale policajti sú presvedčení, že jej zverejnením žena poškodila policajný zbor.

"Nejde o to, že sa na fotke objavila poznávacia značka, a nejde ani o výrazy, ktoré tá dáma použila. Ide o to, že tvrdila, že policajti zaparkovali na mieste svojvoľne, zatiaľ čo pravdou je, že prišli k rýchlemu zásahu," povedal k incidentu zástupca policajného zboru v Petrele Fermín Bonet.

Nový zákon kritizujú novinári, právnici i mimovládne organizácie vrátane Amnesty International. Umožňuje pokutovať ľudí až do výšky 30.000 eur za protesty v blízkosti štátnych inštitúcií v prípade, že bude narušená verejná bezpečnosť. Za protest v blízkosti kľúčovej infraštruktúry potom v Španielsku hrozí pokuta až 600.000 eur. Za neoprávnené použitie snímok polície môže osoba dostať aj 30-tisícovú pokutu.

Šialený zákon: Španielke hrozí
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: ecorepublicano.es)

Viac o téme: Pokuta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu