Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Celý svet v noci pozoroval meteorickú sprchu: Takto videli Perzeidy Slováci

Padajúce perzeidy vo svete Zobraziť galériu (11)
Padajúce perzeidy vo svete (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Extrémne horúčavy vylákali húfy ľudí do prírody ďaleko od svetelného smogu a tí, ktorí včera vydržali byť hore až do polnoci, sa stali svedkami úchvatného vesmírneho úkazu. Pozrite sa, ako videli meteorický roj zvaný Perzeidy Slováci a ako ho zachytili v zahraničí.

Niektorým sa voľným okom podarilo zachytiť len dve či tri padajúce svetielka na nočnej oblohe a iní mali toľko šťastia, že by im na zrátanie tzv. sĺz svätého Vavrinca nestačili všetky prsty na rukách. „Bolo ich päť. Neverila som, že ich uvidím, ale naozaj som ich videla,“ opísala svoje nadšené pocity z pozorovania naša čitateľka Jana z Tomášova. „Sledovala som ich spolu s bratom a bolo ich asi 30,“ napísala Nikola, ktorá bola včera vo Vysokých Tatrách. Paradoxne, niektorým sa podarilo zachytiť padajúci záblesk aj z balkóna v Košiciach!

Takto zachytil padajúce meteory Ivan v Topoľčiankach

Celý svet v noci
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Celý svet v noci
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Rady, ako najlepšie pozorovať a fotiť Perzeidy

„Boli sme v Kittsee pri Bergu a videli sme ich za necelú hodinku 14, ale bolo to slabé kvôli Slovnaftu. Červené blikajúce svetlo aj zvuk siahali až tam. Človek si v daný moment uvedomí, ako ničíme prírodu,“ poznamenala astronomická nadšenkyňa. „Ja som videla najkrajšiu a najsvetlejšiu na konci apríla a to bola čistá náhoda. Vonku svietil aj mesiac a ja som si kľakla na balkón, aby som sa poďakovala Bohu, že som mala z posudkov diplomovej práce áčka. V tom okamihu to zletelo z neba a ja som sa zdesene pozerala na oblohu, ale bolo to krásne,“ opísala svoj kuriózny zážitok s „padajúcou hviezdou“ Katarína.

Najkurióznejšie nočné pozorovanie

Mnohí Slováci mali možnosť pozorovať vesmírne divadlo zo zahraničia. Z blízkej Viedne však nebolo vidno žiadne padajúce hviezdy a v Londýne Andrea videla jednu jedinú. Viliam vo Švédsku zachytil päť zábleskov z roja a Zuzana v okolí amerického Bostonu videla až štyri v priebehu desiatich minút. 

„Videla som ich asi desať a tri z nich boli skutočne obrovské,“ opísala čitateľka Dominika zo Švajčiarska. Milan, ktorý oblohu pozoroval v Nórsku, až toľko šťastia nemal kvôli zamračenej oblohe a mrholeniu. A v našom obľúbenom Chorvátsku dovolenkárka Diana narátala len štyri hviezdy. Najkurióznejší zážitok z pozorovania sa však predsa len udomácnil na Slovensku - Nikola z Bratislavy namiesto Perzeidov videla len jedného netopiera.

Takto videli Perzeidy za hranicami Slovenska

El Escorial (Španielsko)
Zobraziť galériu (11)
El Escorial (Španielsko)  (Zdroj: SITA)

Gelsenkirchen (Nemecko)
Zobraziť galériu (11)
Gelsenkirchen (Nemecko)  (Zdroj: SITA)

Tuzla (Bosna)
Zobraziť galériu (11)
Tuzla (Bosna)  (Zdroj: SITA)

Bardon Mill (Anglicko)
Zobraziť galériu (11)
Bardon Mill (Anglicko)  (Zdroj: SITA)

Springville (USA)
Zobraziť galériu (11)
Springville (USA)  (Zdroj: SITA)

Springville (USA)
Zobraziť galériu (11)
Springville (USA)  (Zdroj: SITA)

Murillo del Frut (Španielsko)
Zobraziť galériu (11)
Murillo del Frut (Španielsko)  (Zdroj: SITA)

Cordoba (Španielsko)
Zobraziť galériu (11)
Cordoba (Španielsko)  (Zdroj: SITA)

 

Viac o téme: PerzeidMeteorický roj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu