Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Parfum: Vyberte si ten pravý!

Do práce sú vhodnejšie jemné kvetinové arómy, na večer zase orientálne
Do práce sú vhodnejšie jemné kvetinové arómy, na večer zase orientálne

Každý človek má svoju špecifickú vôňu, ktorá závisí od vlastností pokožky, spôsobu výživy a zvykov. Preto aj jeden parfum vonia na každom inak, na niekom môže byť príjemný, na inom zase odpudivý.

Sympatie alebo dokonca sexuálne túžby - až takéto rozdielne pocity môže vyvolať dobre zvolená vôňa. Ten správny parfum možno nenájdete na prvý raz. Treba však skúšať ďalej. Streknite si parfum na zápästie a privoňajte k nemu až po chvíli. Ak chcete zaujať cez deň, použite príjemnú a nevtieravú vôňu, no večer a do spoločnosti si môžete dovoliť aj ťažšie a intenzívnejšie. Poradíme vám, ako medzi lákavými regálmi parfumérií nestratiť hlavu.

Správny výber je dôležitý

Ak túžite po novom parfume, vyberajte ho veľmi dôkladne. Niektorí na to potrebujú aj niekoľko dní, kým sa rozhodnú. Nikdy si však nevyberajte vôňu podľa vzorky na papieriku, vatovom tampóne alebo vo vrchnáku. Môžu byť totiž pomiešané a v konečnom dôsledku kúpite niečo iné, ako sa vám páčilo. Okrem toho sú to vône univerzálne a nemuseli by sa vám hodiť. Podľa odborníkov by ste ich mali skúšať na vlastnom tele najlepšie v okolí tepien (zápästie, lakťové jamky). Nechajte parfum vyprchať a niekoľkokrát ho vdýchnite. Pokojne si ich vyskúšajte aj viac, možno si z nich vyberiete aj iné - na rôzne príležitosti.

Ako vône používať

Pri parfumovaní buďte opatrní. Aj tu platí, že menej je viac. Okrem toho by ste si mali uvedomiť, že nie na každého vo vašom okolí môže vôňa pôsobiť príjemne. Počas dňa je preto vhodnejšie používať ľahšie parfumované vody napríklad s kvetinovou esenciou. Večer zase prenikavé, ťažšie alebo orientálne. Odborníci dokonca odporúčajú meniť parfumy aj podľa ročného obdobia. V lete sú vhodné svieže citrusové, v zime zase ťažšie balzamické. Určite ich však nemiešajte. Každý parfum je totiž harmonickým celkom.

Ako udržať vôňu

1. Ak nechcete, aby vám vôňa rýchlo vyprchala, nechávajte ju v tmavších priestoroch napríklad v pôvodnej škatuľke.
2. Aby sa naplno rozvinula, nanášajte ju na kožu (zápästie, do lakťových jamiek), dlho vydrží tiež vo vlasoch a na prsiach.

Ako ho cítime

Zloženie vône sa najpresnejšie dá zobraziť ako pyramída zložená z troch základných stupňov, ktoré sa na seba vrstvia od najľahších po najstabilnejšie zložky.

1. V "hlave" parfumu sú ľahké, prchavé tóny, ktoré ucítime najskôr. Sú to zvyčajne svieže tóny ako citrón, pomaranč alebo čerstvé morské tóny. Vyprchajú za 5 - 20 minút.

2. V strednom stupni - srdci parfumu sú zložky, ktoré tvoria hlavný charakter vône. Sú výrazné, najčastejšie kvetinové ako napríklad ruže, jazmín alebo iris. Tie sa uvoľňujú asi 2 až 4 hodiny.

3. Tretia, základná vrtva - pamäť parfumu má sýte, hlboké vône drevín a balzamov, pudrové a korenené tóny ako napríklad vanilku, a santal. Ale môže to byť tiež škorica alebo ambra, v pánskych vôňach sa často používajú výťažky z lišajníkov.

Ceny najpredávanejších parfumov

Dámske vône Cena
1. Versace Bright Crystal 1 500 Sk (30 ml)
2. Bulgari Omnia Crystalline 1 600 Sk (25 ml)
3. Dolce&Gabana Light Blue 1 400 Sk (25 ml)
4. Boss Femme 1 400 Sk (30 ml)
5. Lacoste Inspiration 1 400 Sk (30 ml)
Pánske vône Cena
1. Hugo Boss Selection 1 500 Sk (30 ml)
2. La Coste Essential 1 400 Sk (40 ml)
3. Hugo Boss Boss 6 1 400 Sk (30 ml)
4. Christian Dior Fahrenheith 1 300 Sk (30 ml)
5. Hugo Boss Hugo 1 400 Sk (40 ml)
* ceny sú orientačné
zdroj: fann.sk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu