Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slováci, už zajtra nastane jedinečný astronomický úkaz: Neviete, čo je Modrý Mesiac? Čítajte

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Thinkstock.com)

BRATISLAVA - Už zajtra sa staneme svedkami jedinečného astronomického javu, ktorému sa hovorí Modrý Mesiac. Nemá to však nič spoločné s farbou tohto vesmírneho telesa. Čo to presne znamená, nám prezradil astronóm Marek Husárik.

Svet väčšinou každý rok zažíva dvanásť splnov Mesiaca. No v niektoré roky, ako napríklad aj tento, sa objaví až trinásť splnov. Tomuto javu sa hovorí aj Modrý Mesiac. Nemá to teda nič spoločné s jeho farbou. "Nie je jasné, odkiaľ pochádza toto slovné spojenie. Ale určite nemá nič spoločné so zafarbením Mesiaca. Samotný Mesiac totiž nikdy nie je modrý. Modrastý odtieň získa vtedy, ak je v zemskej atmosfére dym z rozsiahlych požiarov alebo popol zo sopečných výbuchov. Výbuchy sopiek ako Krakatoa (1883), alebo Mount Pinatubo (1991) spôsobili tento efekt," vysvetlil Marek Husárik z Astronomického ústavu SAV. Slovné spojenie Modrý Mesiac je podľa neho iba poetickým vyjadrením akejsi výnimočnosti, vzácnosti, zriedkavosti.

Slováci, už zajtra nastane
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Thinkstock.com)

Ako k Modrému Mesiacu dochádza

Mesačné fázy sa opakujú približne po 29 dňoch a 12 hodinách. No klasický kalendárny mesiac má 30 alebo 31 dní, s výnimkou februára. To logicky znamená, že určite nastane situácia, kedy v jednom kalendárnom mesiaci nastanú dva splny Mesiaca. Prvý spln nastane začiatkom mesiaca, druhý, modrý, koncom mesiaca. Ide teda o vedľajší produkt kontrastu medzi kalendárnym a lunárnym mesiacovm. Nesmieme však zabudnúť, že obeh Mesiaca okolo Zeme nie je rovnomerný.

"Raz je bližšie k Zemi (v čase perigea), raz ďalej (v čase apogea). No okrem toho môže nastať aj stav, kedy v jednom astronomickom ročnom období (jar, leto,...) nastanú až štyri splny Mesiaca. Čiže rozlišujeme dve definície pojmu Modrý Mesiac. Buď je to druhý spln v jednom kalendárnom mesiaci alebo štvrtý spln Mesiaca v jednom ročnom období," hovorí astronóm.

Slováci, už zajtra nastane
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Thinkstock.com)

Modrý Mesiac nastáva približne raz za 2,7 roka. Najbližšie teda už zajtra (piatok 31.7.), vzhľadom na to, že posledný spln bol 2. júla. Najbližšie Modré Mesiace nastanú v roku 2018 (až dva) - 31. januára a 31. marca 2018. Potom 31. októbra 2020 a 31. augusta 2023.

Viac o téme: SplnModrý Mesiac
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu