Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

NASA je v nemom úžase: Fotografie z Pluta odhalili nečakané informácie

New Horizons sa približuje k Plutu Zobraziť galériu (3)
New Horizons sa približuje k Plutu (Zdroj: nasa)

NEW YORK - Podrobné snímky planéty Pluto a jej mesiaca Chárona, ktoré v stredu vyslala na Zem sonda NASA New Horizons, priviedli vedcov do úžasu, pretože priniesli množstvo nečakaných odhalení. Za obzvlášť nečakanú považujú odborníci skutočnosť, že Pluto nie je hruda mŕtveho kamenia a ľadu, ako sa doteraz predpokladalo.

Snímky povrchu Pluta prekvapivo nezaznamenávajú žiadne krátery po dopade kozmického materiálu. To naznačuje, že povrch trpasličej planéty neformovali kolízie s vonkajšími objektami, ale vnútorné teplo. Pluto je geologicky aktívne, prekvapivo "mladý" sa zdá byť aj jeho mesiac Cháron. Vďaka sonde tiež vedci vedia, že Pluto je väčšie, než si mysleli - jeho priemer dosahuje dĺžku 2370 kilometrov, čo sú zhruba dve tretiny Mesiaca.

Hydra - jeden z piatich mesiacov Pluta
Zobraziť galériu (3)
Hydra - jeden z piatich mesiacov Pluta  (Zdroj: SITA)

 

Ľudstvo pokorilo ďalšiu neznámu: Sonda New Horizons zvládla historickú misiu vo vesmíre

Zábery sondy ukazujú úsek planéty veľký asi 240 kilometrov. Je na ňom vidieť horský chrbát vysoký približne 3350 metrov a desiatky kilometrov dlhý. Vedci tvrdia, že vek hôr, ktoré akoby vyrástli z ľadového podložia, je len 100 miliónov rokov. Vek planéty je pritom 4,5 miliardy rokov.

Sústava pohorí nachádzajúca sa v blízkosti rovníka Pluta
Zobraziť galériu (3)
Sústava pohorí nachádzajúca sa v blízkosti rovníka Pluta  (Zdroj: SITA)

Teplo, ktoré zrejme vnútro planéty rozohrieva, môže byť dôsledkom rozpadu rádioaktívnych látok, ktoré sú v planetárnych objektoch bežne prítomné, uvádzajú experti NASA. Alebo môže ísť o vplyv energie, ktorá sa uvoľňuje postupným zamŕzaním podzemného oceánu.

Pokiaľ ide o Charon, ktorý je rozmerom približne polovičný v porovnaní s Plutom, nachádzajú sa na ňom kaňony hlboké päť až desať kilometrov, ktoré sú súčasťou sústavy údolia a skál dlhé tisíc kilometrov. Snímka Cháronu bola zhotovená už v pondelok, fotografie Pluta v utorok asi polhodinu predtým, než sa sonda k trpasličej planéte najviac priblížila. Na lepšie fotografie sa ešte len čaká. Vedci ich predstavia možno už na piatkovej tlačovej konferencii NASA.

Viac o téme: PlanétaPlutoNew HorizonsCharon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu