Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Alkohol z nás vyháňa démona: Pozrite sa, aký druh alkoholika podľa vedcov ste!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

COLUMBIA - Odborníci rozoznávajú štyri druhy osobností, ktoré sa po poháriku menia na nepoznanie – v dobrom či kladnom slova zmysle. Ak sa vám občas stane, že sa zobúdzate bez toho, aby ste si pamätali obsah predchádzajúceho dňa, možno by ste mali vážne popremýšľať o zmene vašich životných návykov.

Kolumbijskí psychológovia rozoznávajú medzi mužmi a ženami štyri druhy opitých ľudí: Hemingwaya, Trafeného profesora, rozprávkovú vychovávateľku Marry Poppins a tajomného zlosyna Pána Hydea. Do štúdie sa zapojilo 364 mužov a žien, ktorým dali vedci anonymne vyplniť podrobný dotazník týkajúci sa ich alkoholických návykov a správania.

Slovenské deti sú najmladšími pijanmi v celej Európskej únii: Z tejto štatistiky ide strach!

Hemingway

Prvá skupina, teda „Hemingwayi“, patria medzi šťastlivcov, pretože aj po veľkom množstve skonzumovaného alkoholu sa menia len nepatrne. Kontrolná skupina týchto jedincov vykazuje podľa psychológov z Missourskej univerzity relatívne stabilné osobnostné rysy. Sú svedomití, spoľahliví, dokážu rýchlo reagovať, dokonca preukazujú nápadité myšlienky a ich abstraktné myslenie funguje na plné obrátky. Podobne ako slávny spisovateľ, môžu vypiť veľké množstvo alkoholu bez toho, aby ste si všimli, že sú opití.  Do tejto skupiny patrili približne štyria z desiatich ľudí.

Alkohol z nás vyháňa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock)

Blázniví profesori

Nie všetci majú rovnaké šťastie ako prvá skupina. Druhou sú „Blázniví profesori“, ktorí sa dramaticky menia už po prvom poháriku. Kým sú triezvi, sú introvertní, ale keď sa napijú, tárajú o všetkom možnom a vylejú zo seba doslova srdce. Nesmiete im však veriť všetko úplne do bodky, pretože v tomto stave nebývajú až takí úprimní ani spoľahliví. Medzi týchto latentných extrovertov patril asi jeden z piatich skúmaných, pričom v skupine sa nachádzalo viac mužov ako žien.

Mary Poppins

Treťou skupinou sú ľudia ako Mary Poppins – podľa psychológov ostávajú družní a veselí aj po požití alkoholu. Do tejto skupiny spadá asi 15 percent konzumentov alkoholu, ktorí sú vtedy priateľskí, svedomití, dokonca aj súcitní. Alkohol veľmi neotupí ich zmysly, osobnosť ani intelekt a v intoxikovanom stave sa len málokedy dopúšťajú protispoločenského konania.

Pán Hyde

Oveľa horšie je to s poslednou skupinou Pána Hydea. Týmto ľuďom totiž po požití veľkého množstva alkoholu poklesne úroveň IQ, ale aj svedomitosti a stávajú sa z nich veľmi nepríjemní spoločníci. Podobne ako legendárna knižná postava, dovolia vyplávať na povrch negatívnym rysom svojej osobnosti. Práve oni patria do skupiny ľudí, ktorí si svoje pitky na druhý deň nepamätajú a ráno sa budia na policajnej stanici kvôli divokému nočnému vyčíňaniu. Zarážajúce však je, že do tejto skupiny patrí viac žien ako mužov, pričom je charakteristická zhruba pre 43 percent užívateľov alkoholu.

Alkohol z nás vyháňa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock)

Viac o téme: Alkohol
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu